Grupul grec PPC, prezent și În România după preluarea activelor Enel (distribuția și furnizarea de energie în Banat, Dobrogea și Muntenia) prezintă noile obiective, actualizate și majorate, din Planul Strategic pentru perioada 2025-2027, cu scopul de a deveni o companie de utilități modernă, digitalizată și sustenabilă din punct de vedere financiar și ecologic, cu rol de lider în Europa de Sud-Est.
Planul strategic revizuit include investiții de 10,1 miliarde de euro în următorii trei ani, axate în principal pe proiecte de energie regenerabilă (RES), dezvoltarea rețelelor, generare flexibilă și soluții noi pentru clienții săi din Grecia și Europa de Sud-Est.
Aceste inițiative, alături de obiectivul PPC de a elimina complet centralele pe cărbune până în 2026, vor contribui la creșterea profitului operațional înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizări (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation – EBITDA) a Grupului până la 2,7 miliarde de euro în 2027.
„Planul Strategic al Grupului PPC pentru perioada 2025-2027 pune un accent clar pe creștere. Investim peste 10 miliarde de euro pentru a conduce tranziția energetică în Europa de Sud-Est. Facem investiții semnificative în energie verde și generare flexibilă, precum și în modernizarea rețelelor noastre. De asemenea, ne concentrăm pe dezvoltarea de soluții energetice moderne și pe servicii cu valoare adăugată pentru clienții noștri. Investim în servicii și produse noi, concentrându-ne pe proiecte cu randament ridicat și îndepărtându-ne de producția ineficientă pe bază de lignit, pentru a crea valoare pentru toate părțile interesate – clienți, acționari, angajați – într-un mod responsabil din punct de vedere social și al mediului, ” a declarat Georgios Stassis, președinte și CEO al PPC
Construind pe fundamentul solid pus în ultimii ani, Grupul PPC își continuă transformarea într-un lider regional verde și orientat către client, stabilind obiective ambițioase pentru următorii trei ani:
Dezvoltarea a 6,3 GW în proiecte de energie regenerabilă (RES) în Grecia și Europa de Sud-Est până în 2027, având ca țintă o capacitate instalată totală de 11,8 GW în 2027. Aproape 60% din capacitatea RES ce urmează a fi instalată se află în faza de construcție, gata de construcție sau în stadiul de licitație; dezvoltarea a 1,8 GW de generare flexibilă de energie, incluzând hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, baterii, unități pe gaz natural și hidrocentrale mari; eliminarea cărbunelui până în 2026 și reducerea semnificativă a producției pe bază de petrol, datorită interconectării insulelor, cu scopul de a reduce cu 80% emisiile de gaze cu efect de seră între 2019 și 2027; extinderea modelului integrat în România, prin dezvoltarea semnificativă a energiei regenerabile (RES), pentru a satisface cerințele energetice ale portofoliului de clienți în continuă expansiune a PPC România.