Gazul rusesc ar putea fi interzis în UE din 2027

Scris de | 5 May, 2025
Gazul rusesc ar putea fi interzis în UE din 2027

Gazul rusesc ar putea fi interzis total în UE, începând cu anul 2027, potrivit unei propuneri care va fi înaintată în iunie de Comisia Europeană.

Această inițiativă reprezintă un pas concret în direcția întreruperii definitive a legăturilor energetice cu Rusia.

Uniunea Europeană intenționează să propună măsuri pentru a interzice importurile de gaze naturale din Rusia până la sfârșitul anului 2027, în cadrul eforturilor blocului comunitar de a întrerupe legăturile cu țara care a fost odinioară cel mai mare furnizor de energie, potrivit Bloomberg.

UE avansează cu o intenție mai veche de a elimina treptat combustibilii fosili proveniți din Rusia, după ce la începutul acestui an a amânat publicarea „foii de parcurs” pentru a evalua impactul eforturilor SUA de a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit unor surse familiare cu situația.

Livrările de gaze din Rusia către Europa au scăzut puternic după invazia totală a Ucrainei de către Moscova în 2022, însă Rusia rămâne încă un furnizor important, printr-o conductă care trece prin Turcia și prin transporturi de gaze naturale lichefiate (LNG).

UE plănuiește să propună în iunie o interdicție a tuturor achizițiilor de gaze în cadrul noilor contracte cu Rusia și al contractelor spot existente, care reprezintă aproximativ o treime din importuri, interdicție ce ar urma să intre în vigoare înainte de sfârșitul anului, potrivit surselor.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, va adopta luna viitoare măsuri pentru a elimina și ultimele importuri de gaze rusești prin conducte și LNG din contracte pe termen lung, dar acestea vor necesita o perioadă de tranziție mai lungă, până la sfârșitul lui 2027, au mai spus sursele.

În loc de gazul rusesc, UE ar putea consuma gaze americane

Eforturile de a reduce dependența de gazele rusești vor deschide calea pentru ca furnizorii americani să trimită mai mult LNG în Europa — lucru solicitat în mod repetat de fostul președinte Donald Trump.

Costurile și securitatea energetică rămân prioritare în urma crizei energetice, dar UE se așteaptă ca planul său să aibă un impact limitat asupra prețurilor, pe măsură ce o nouă ofertă globală de LNG va intra pe piață în următorii ani.