Furnizorii de energie au de recuperat 6 miliarde de lei de la stat

Scris de | 21 July, 2025
Furnizorii de energie au de recuperat 6 miliarde de lei de la stat

Furnizorii de energie au de recuperat de la stat o sumă de 6 miliarde de lei, în contul schemei de plafonare-compensare a facturilor, potrivit unui comunicat al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Ultimele facturi validate de ANRE pentru plată sunt din ianuarie 2024.

Potrivit AFEER, pe 4 octombrie 2021 a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr. 118/2021, prin care s-au introdus schemele de plafonare și compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale.

Pe toată perioada 2021-2025, prețurile energiei furnizate consumatorilor au reflectat prețurile reale din piață, însă statul a intervenit prin acordarea de subvenții care, potrivit legii, trebuiau suportate temporar în primă fază de furnizori și ulterior decontate acestora de către stat.

Furnizorii de energie nu au mai primit niciun decont din ianuarie 2024

„Furnizorii au suportat integral, în primă etapă costurile schemei de compensare, încasând de la consumatori doar sumele compensate. Statul ar fi trebuit să le deconteze diferența dintre prețul de piaț al energiei și prețul plafonat/subvenționat, însă decontările sunt blocate de peste un an și jumătate, iar restanțele statului față de față de furnizori deja depășesc 6 miliarde de lei”, spune sursa menționată.

Potrivit acesteia, ultimele facturi validate până în prezent de ANRE în vederea compensării sunt cele aferente lunii ianuarie 2024.

„Contrar celor vehiculate în spațiul public, furnizorii nu au avut de câștigat de pe urma aplicării schemei de plafonare-compensare. Astfel, la început, componenta de furnizare prevăzută de lege acoperea costurile acestui serviciu, însă, în scurt timp, din cauza a creșterii costurilor cu echilibrarea și a celor financiare generate de împrumuturile necesare pentru a acoperi sumele care trebuiau compensate stat această componentă a această componentă a devenit insuficientă pentru a acoperi cheltuielile reale de furnizare”, se mai arată în comunicatul AFEER.