Finalizarea investiției în Centrala cu ciclu combinat de la Iernut se amână pentru luna iunie 2025

Scris de | 5 December, 2024
Finalizarea investiției în Centrala cu ciclu combinat de la Iernut se amână pentru luna iunie 2025

Compania Romgaz anunță acționarii că noul termen pentru punerea în funcțiune a centralei pe gaz de la Iernut este 2 iunie 2025, ceea ce înseamnă o prelungire cu 6 luni, după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja afirma că cel mai târziu în luna mai a anului viitor această centrală va fi racordată la sistemul energetic național. Nimeni nu mai știe pentru a câta oară a fost prelungit termenul de finalizare. Prin comparație, centrala OMV Petrom de la Brazi, care are o capacitate dublă față de cea de la Iernut a fost construită de la zero în trei ani.

 Raportul trimis la Bursa de Valori București prevede următoarele:

“Prelungirea duratei de execuție a lucrărilor conform Contractului de achiziție nr. 40928/03.04.2023, având ca obiect ”Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, încheiat cu Duro Felguera S.A.

S.N.G.N. Romgaz S.A. informează acționarii și investitorii cu privire la faptul că durata de execuţie a lucrărilor care fac obiectul Contractului de achiziție nr. 40928/03.04.2023 se prelungeşte, cu respectarea prevederilor contractuale, cu 6 luni. Astfel, noul termen pentru punerea în funcţiune a Centralei termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze este 2 iunie 2025. Antreprenorul va finaliza toate lucrările până la expirarea duratei de execuţie a acestora, inclusiv:

a) trecerea testelor la terminarea lucrărilor; b) terminarea tuturor lucrărilor şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Contract, astfel încât lucrările să poată fi considerate terminate pentru a fi supuse recepţiei; c) recepţia la punerea în funcţiune, în vederea aprobării acesteia.

Luna trecută, pe 21 noiembrie, ministrul Energiei, Sebastian Burdujam a anunțat că Executivul a aprobat prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala pe gaz de la Iernut, care urma să fie gata la nivelul lunii mai.

„Am adoptat astăzi în Guvern prelungirea Planului Naţional de Investiţii. Din acest Plan Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare este centrala pe gaz de la Iernut. Practic, Planul a fost prelungit până la finalul lunii iunie anul viitor. Centrala de la Iernut, pentru prima dată după foarte mulţi ani, am reuşit să o deblocăm. A revenit antreprenorul general din Spania în şantier. În decembrie încep primele teste la o turbină pe gaz. La nivelul lunii mai, conform graficului asumat de antreprenorul general Duro Felguera, Iernutul va fi gata şi epopeea acestei termocentrale se va finaliza cu succes pentru România şi vom avea la Iernut, în inima sistemului energetic naţional, 430 de megawaţi putere instalată, o investiţie vitală pentru România, a spus ministrul.

În aprilie anul trecut, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat cu Duro Felguera contractul de achiziţie având ca obiect “Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, valoarea contractului fiind de 344,9 milioane lei, fără TVA.

Anterior, în 2016, Romgaz semnase un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. La mijlocul lui 2021, Romgaz a anunţat pe bursă rezilierea contractului.

CCGT Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz, plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.

Etichete: , , , ,