Energy Expo - Join the revolution

ENGIE Romania – interes pentru stocare, biometan și rețele de distribuție a electricității

Scris de | 5 September, 2024
ENGIE Romania – interes pentru stocare, biometan și rețele de distribuție a electricității
Parc hibrid eolian si fotovoltaic - sursa foto: Energy Magazine

ENGIE Romania are în plan să dezvolte și alte parcuri hibride, precum și capacități de stocare în baterii a energiei verzi, a declarat ieri Nicolas Richard – CEO ENGIE Romania, prezent la inaugurarea primei centrale hibride a companiei, în comuna Gemenele, județul Brăila. De asemenea, pe lista de investiții se află biometanul, iar compania nu exclude interesul pentru distribuția de electricitate.

Întrebat de jurnaliști dacă sunt interesați și de investiții în rețele de electricitate, Nicolas Richard a răspuns că: “E natural pentru noi să investim și în rețeaua de electricitate și dacă vom gasi oportunități, da, sigur. Vom continua să investim în gaz – biometan, eficiență energetică și electricitate – pe partea de furnizare și, de ce nu, pe partea de distribuție”. 

Pentru biometan, compania analizează oportunități de a colabora cu parteneri din domeniul agriculturii, apă-canal (waste water management). Engie are în vedere participarea la acest domeniu. România are un potențial foarte mare, de 2 mld mc până în 2030. Avem potențial de deșeuri municipale și în general de deșeuri. Biometanul va juca un rol important în înverzirea gazelor naturale și va ajuta la stabilizarea gazelor naturale drept combustibil de tranziție. (…) Încercăm să vedem când și cum putem să investim și trebuie să avem mai mult decât acest target din strategia națională. Trebuie legislația secundară pentru licența de furnizor de gaze verzi, garanții de origine – pentru care trebuie să intensificăm tot ce înseamnă smart metering, schema suport, program dedicat pe fonduri europene. Dar o să fim actor”.

ENGIE Romania a inaugurat ieri prima sa centrală hibridă, din surse eoliene și solare. Cu o capacitate totală instalată de 57 MW, centrala este situată în comuna Gemenele din județul Brăila. Acest proiect crește capacitatea totală instalată de producție de energie eoliană și solară a Grupului ENGIE în România la 211 MW, consolidându-i poziția în sectorul de producție de energie electrică verde. Grupul are în plan să ajungă la o capacitate totală de 1.000 MW până în 2030, în România, au declarat astăzi reprezentanții companiei.

Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice.