Energy Expo - Join the revolution

Energia regenerabilă în România va ajunge la 44% în 2035

Scris de | 23 August, 2024
Energia regenerabilă în România va ajunge la 44% în 2035

Energia regenerabilă în România va ajunge la 44% în 2035 și la 73% în 2050, potrivit ultimei variante a Strategiei Energetice.

„Ponderea SRE în consumul final brut de energie va ajunge de 44% în 2035, respectiv 73% în 2050.

Țintele vor fi îndeplinite, în principal, prin creșterea capacității instalate de producere a energiei din surse eoliene, solare, hidroenergetice și geotermale, utilizarea gazelor verzi (biometan, hidrogen, metan sintetic, etc.), precum și prin electrificarea parțială a sistemelor de încălzire și răcire”, se arată în noua versiune a strategiei, rezultată în urma dezbaterilor publice.

    În varianta anterioară a strategiei, energia regenerabilă ar fi urmat să ajungă la 41,1% în 2035 și 86,1% în 2050.

    Pentru atingerea obiectivelor și țintelor stabilite, procesul de eliminare treptată a combustibililor fosili solizi din mixul energetic reprezintă o acțiune necesară, astfel România a stabilit anul 2032 ca termen pentru dezafectarea capacităților de producere a energiei pe bază de huilă și lignit, se mai arată în noul document.

    Odată cu creșterea capacităților de producere a energiei electrice din SRE, stocarea energiei în baterii, hidrocentrale cu acumulare prin pompaj și hidrogenul vor juca de asemenea un rol esențial pentru creșterea flexibilității și echilibrării sistemului electroenergetic, având capacitatea de a oferi servicii de reglaj primar, secundar și terțiar.

    Procesul de consultare publică s-a derulat în perioada 14 iunie – 13 iulie 2024, iar o dezbatere cu părțile interesate s-a organizat pe data de 3 iulie la sediul Institutului Național de Statistică, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

    În perioada de consultare s-au recepționat 48 de puncte de vedere scrise din partea actorilor interesați, cu sute de sugestii punctuale.

    Tot în această perioadă s-a desfășurat consultarea interinstituțională, Ministerul Energiei beneficiind de punctele de vedere ale celorlalte instituții publice cu responsabilități în domeniu.

    • „Facem încă un pas în adoptarea unei strategii naționale care va ghida dezvoltarea sectorului energetic într-un mod coerent, bine planificat. Ultima strategie energetică a fost adoptată acum 17 ani, pentru perioada 2007-2020. Aveam deci o necesitate stringentă să adoptăm un nou document programatic.
    • Printre noutățile Strategiei față de documentele programatice precedente aș enumera: imperativul garantării securității energetice a Republicii Moldova, accentul pe scăderea prețurilor energiei pentru consumatori casnici și industriali, dezvoltarea capacităților de stocare, securitate cibernetică și construirea unui lanț de aprovizionare local cu tehnologii și materiale necesare tranziției verzi.
    • Menționez că această Strategie a fost elaborată de experții din Ministerul Energiei, alături de cei din companiile și instituțiile din subordine, precum și de membrii Consiliului Onorific pentru Energie. Nu a fost folosit niciun leu de la bugetul public pentru consultanță externă”, a spus ministrul de resort, Sebastian Burduja.

    Citiți aici noua variantă a strategiei energetice.

    Etichete: , , , ,