Ghidul de bune practici Climate Paths, lansat la Palatul Victoria

Scris de | 19 February, 2025
Ghidul de bune practici Climate Paths, lansat la Palatul Victoria
Lansare ghid Climate Paths la Palatul Victoria - sursa foto: Social Innovation Solutions

Ghidul de bune practici Climate Paths, menit să accelereze tranziția verde în România, a fost lansat, marți, la Palatul Victoria. Ghidul a fost realizat în cadrul unui proiect inițiat și implementat de Social Innovation Solutions, în parteneriat cu Cancelaria Prim-Ministrului și Smart Innovation Norway, fiind finanțat de Innovation Norway. Prin acest proiect, institutele de cercetare din România sunt încurajate să dezvolte soluții inovatoare la tematici relevante pentru combaterea schimbărilor climatice și dezvoltarea durabilă a societății, astfel încât activitățile de cercetare să se adapteze la provocările de mediu, economice și sociale actuale.

Consilierul de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Mihaela Frăsineanu, a subliniat rolul esențial al colaborării Guvernului cu sectorul privat și cu societatea civilă în ceea ce privește identificarea și implementarea soluțiilor pentru ca România să facă pași cât mai rapizi spre tranziția verde. ”Rolul Guvernului este să facă cât mai cunoscute sursele de finanțare și, împreună cu politici publice adecvate și stabilite în dialog cu societatea, să pună la dispoziție acele soluții care să ducă la creșterea economică și a competitivității, la încurajarea cercetării, inovării și a digitalizării”, a afirmat consilierul de stat Mihaela Frăsineanu, în cadrul evenimentului.

Lansare ghid Climate Paths la Palatul Victoria - sursa foto: Social Innovation Solutions
Lansare ghid Climate Paths la Palatul Victoria – sursa foto: Social Innovation Solutions

„Inaugurarea acestui parteneriat reafirmă relațiile solide dintre România și Norvegia și subliniază angajamentul comun pentru o tranziție verde sustenabilă. Prin aceste eforturi, se creează premisele favorabile pentru consolidarea relațiilor economice și investiționale bilaterale. În cadrul noii etape de finanțare prin granturile SEE și Norvegiene, România rămâne al doilea mare beneficiar, cu o alocare de peste 596 milioane euro pentru perioada 2021-2028. Tranziția verde și incluziunea socială vor continua să fie priorități esențiale, sprijinind implementarea unor noi proiecte cu impact durabil”, a precizat prim secretarul Ambasadei Norvegiei în România, Birger Gjelsten Veum.

Ghidul Climate Paths este mai mult decât o listă de recomandări – este o oportunitate de a regândi modul în care România abordează cercetarea și inovarea. Avem acum exemple clare de bune practici care pot fi adaptate pentru a accelera tranziția verde și pentru a crea un impact real în economie și societate”, a declarat Ciprian Stănescu, președintele Social Innovation Solutions.

Ghidul lansat ieri în cadrul evenimentului de la Palatul Victoria pornește de la o analiză a modului în care România se aliniază tendințelor europene de inovare, prezentând totodată mecanismele de sprijin pentru domeniul cercetării – începând cu elaborarea politicilor publice care promovează o economie sustenabilă și durabilă cu impact minim asupra mediului și societății, identificarea și alocarea surselor de finanțare necesare pentru cercetare și inovare, colaborarea cu alte state cu expertiză în acest domeniu, până la transferul de know-how și accesul la practici eficiente care pot fi adaptate și implementate și în România.

De asemenea, Ghidul de bune practici Climate Paths face referire la modul în care pot fi identificate și accesate mecanismele de sprijin pentru cercetare-dezvoltare, incluzând surse de finanțare de la bugetul de stat, fonduri nerambursabile, contribuții de la agenți economici și din cooperări internaționale, respectiv, granturile SEE și Norvegiene, Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (PNCDI), Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României și programul Orizont Europa. Pe lângă prezentarea acestor instrumente de finanțare și pașii necesari pentru accesare, ghidul vine și cu exemple concrete de bune practici în implementarea unor proiecte, inclusiv proiecte din România.

Descarcă ghidul complet de aici: https://bit.ly/3CmYfJy