Energia geotermală: Consiliul UE solicită o implementare mai rapidă

Scris de | 17 December, 2024
Energia geotermală: Consiliul UE solicită o implementare mai rapidă
Consiliul UE - Copyright: European Union

Consiliul Uniunii Europene solicită statelor membre să simplifice reglementările pentru a facilita utilizarea energiei geotermale și să emită permise mai rapid, pentru o implementare mai rapidă a acestui tip de energie. Măsurile de promovare pentru energia geotermală ar trebui să includă un acces mai facil la finanțare pentru a aborda costurile inițiale ridicate ale investițiilor, precum și prin îmbunătățirea forței de muncă din sectorul geotermal și consolidarea cooperării în cercetarea privind energia geotermală, a transmis instituția europeană, într-un comunicat de presă.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat ieri concluzii privind promovarea energiei geotermale, adică energia generată din căldura naturală a interiorului Pământului. Acest set de concluzii evidențiază potențialul energiei geotermale ca sursă locală de energie regenerabilă.

Energia geotermală poate fi utilizată pentru încălzire și răcire accesibilă și sigură, precum și pentru furnizarea stabilă de electricitate. Astfel, aceasta poate contribui la decarbonizarea consumului de energie al clădirilor și poate face industriile mai competitive și mai sustenabile.

Permise mai rapide și acces mai ușor la finanțare pentru energia geotermală

În concluziile sale, Consiliul solicită Comisiei Europene să elaboreze o strategie cuprinzătoare privind decarbonizarea încălzirii și răcirii. Această strategie ar trebui să fie însoțită de un plan de acțiune european pentru energia geotermală, cu măsuri concrete pentru accelerarea implementării acesteia.

Consiliul solicită statelor membre să simplifice reglementările pentru a facilita utilizarea energiei geotermale și să emită permise mai rapid. Una dintre acțiunile propuse pentru statele membre este sprijinirea proiectelor care reconvertesc instalațiile subterane de combustibili fosili pentru a le utiliza în scopuri geotermale. În concordanță cu obiectivele tranziției juste, ar putea fi implementate programe dedicate de recalificare pentru a dezvolta o forță de muncă calificată în industria geotermală emergentă.

În ceea ce privește finanțarea, Consiliul solicită statelor membre să faciliteze accesul la scheme financiare și să elaboreze stimulente pentru a ajuta industriile să facă față costurilor inițiale ridicate și să gestioneze riscurile legate de foraj și explorare. De asemenea, se promovează construcțiile legate de infrastructura geotermală, cum ar fi rețelele de încălzire urbană.

Concluziile propun măsuri pentru creșterea capacității industriilor europene în domeniul forajului, construcțiilor și fabricării de echipamente. Ele prevăd, de asemenea, crearea unei Alianțe Europene pentru Energia Geotermală, care ar urma să fie coordonată de Comisie și să reunească factori de decizie, industrie și investitori pentru a identifica blocajele și acțiunile necesare pentru o implementare mai amplă a energiei geotermale.

Un potențial neexploatat

Deoarece sursa de energie este continuă, centralele electrice geotermale pot funcționa la capacitate maximă pe parcursul întregii zile și al anului. Mai mult, cu un cadru de sprijin adecvat, energia geotermală ar putea deveni o sursă importantă de energie electrică cu emisii reduse, capabilă să contribuie la flexibilitatea și reziliența rețelei electrice.

În ciuda beneficiilor energiei geotermale și a rolului său în decarbonizarea sectorului energetic, ca tehnologie matură cu emisii net-zero, potențialul energiei geotermale rămâne nevalorificat. Per total, energia geotermală a reprezentat doar 2,8% din sursele de energie regenerabilă utilizate pentru producția de energie primară în UE în 2021. În prezent, energia geotermală satisface mai puțin de 1% din cererea globală de energie. Sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a explora și valorifica pe deplin acest potențial, mai semnalează Consiliul UE.

Mai multe informații sunt disponibile AICI.

(FOTO: Consiliul UE – Copyright: European Union)