Cum se pot proteja consumatorii din industrie după liberalizarea pieței de energie și gaze?

Scris de | 2 December, 2024
Cum se pot proteja consumatorii din industrie după liberalizarea pieței de energie și gaze?

În condițiile în care România va menține plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale după data de întâi aprilie 2025, factura consumatorilor finali ar putea râmâne aproape neschimbată. În caz contrar, în care piața va fi liberalizată, lucrurile vor fi mult mai complicate, îndeosebi pe segmentul consumatorilor economici, care la un preț crescut al energiei vor pierde mult din competitivitatea lor. Deși sunt mai puțin de 4 luni până la momentul dereglementării, autoritățile nu comunică nimic privind decizia de a menține plafonarea, sau a purcede la libaralizarea pieței, ceea ce complică și mai mult nu numai poziția actorilor din piața de energie, ci și a consumatorilor.

În acest context, producătorii și furnizorii de energie încep să anticipeze evoluțiile următoare din piață și să caute soluții de informare și conștientizare a consumatorilor, care ar putea fi supuși unor șocuri majore din evoluția prețurilor la energie și gaze. Prezentăm o inițiativă în acest sens a Rezolv Energy, un important investitor în proiecte de energie regenerabilă din România, o companie deținută de fondul britanic Actis. Rezolv a lansat o inițiativă pentru a informa consumatorii industriali din România despre asigurarea prețurilor de achiziție a energiei pe termen lung.

Liberalizarea prețurilor la energie începând cu 1 aprilie 2025 și noile norme ESG pentru companii sunt două dintre cele mai importante aspecte cu care se vor confrunta companiile din România pe termen mediu și lung. Deciziile strategice și financiare vor depinde în mare măsură de informațiile pe care le dețin în ceea ce privește evoluția prețurilor. În acest context, Rezolv Energy a demarat o serie de evenimente locale, în care experți de talie internațională prezintă cele mai importante aspecte ale tranziției către zero emisii pentru companiile din România. Această inițiativă va continua prin crearea unei comunități de experți care să comunice constant și să vină cu o serie de propuneri legate de încheierea unor contracte de tip PPA și de cele mai bune practici în domeniu.

Proiectul include întâlniri online și offline cu experți de top din industrie, pentru a împărtăși bune practici și studii de caz privind semnarea contractelor de tip PPA (Power Purchase Agreement). Seria de evenimente se numește „Power Brunches” și a reușit deja să formeze o comunitate de peste 100 de specialiști în energie și achiziții.

Seria de evenimente intitulate “Power Brunch” a ajuns la a patra ediție și a reunit la București reprezentanții companiilor din domeniile metalurgiei, industriei alimentare și construcțiilor, care au expus provocările pe care le așteaptă în 2025. Cele trei întrebări pe care profesioniștii din industrie le consideră cele mai importante sunt:

Care este statusul aderării României la AIB (Association of Issuing Bodies)?

Care va fi evoluția prețului la energie după 1 aprilie 2025?

Care sunt avantajele și dezavantajele în încheierea unui PPA și achiziția energiei prin instrumente clasice?

În lipsa unor decizii clare a autorităților fiecare mare consumator de energie trebuie să găsească singur răspunsurile la aceste întrebări.

Etichete: , , ,