Volumul de credite „verzi” acordate companiilor din România a atins 5 miliarde de lei (aproximativ 1 miliard de euro) la nivelul lunii martie 2024, fiind în creștere cu 129% față de perioada similară a anului trecut, potrivit lui Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României (BNR).
Totodată, valoarea creditelor ipotecare „verzi” a ajuns la aproximativ opt miliarde de lei, în creştere de 69%, în termeni anuali, şi reprezintă circa 8% din totalul portofoliului de împrumuturi. În cazul obligațiunilor „verzi” emise de companii, valoarea totală a acestora s-a ridicat la 720 de milioane de euro în 2023.
„Din perspectiva distribuţiei, majoritatea împrumuturilor se duc pe partea de clădiri verzi, respectiv cam jumătate din finanţarea verde. Următorul segment este reprezentat de cel al electricităţii şi sistemelor de încălzire-răcire, urmat de partea de eficienţă energetică”, a subliniat Dragu, citat de Agerpres.
Oficialul BNR a adăugat că componenta de evaluare a riscurilor climatice este încă incipientă şi semnificativ mai redusă în cadrul IMM-urilor, comparativ cu companiile de dimensiuni mari.
„Dacă ne uităm la gradul de răspuns, vedem că 50% dintre companiile mici au răspuns, în timp ce la nivelul corporaţiilor ponderea este undeva la 80%. Din perspectiva accesului la finanţare, cam 60% dintre firmele respondente consideră că acesta nu va fi afectat de schimbările climatice”, a adăugat Dragu.
Mai mult, băncile au început să integreze tot mai mult elementele de natură climatică în politicile lor de risc.