„Coridorul verde” reprezintă un proiect de securitate națională, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“Aproape acum doi ani, proiectul “Coridorul Verde” a fost lansat în Bucureşti. E un proiect strategic pentru întreaga Uniune Europeană, pentru întreaga noastră societate. Prin acest proiect, astăzi putem să lansăm compania de joint venture care ne va ajuta să facem Studiul de Fezabilitate pentru implementarea proiectului. Într-adevăr, pentru noi acest proiect reprezintă o chestiune de securitate naţională.
Discutăm foarte mult despre nevoia de diversificare. Dacă vă uitaţi la harta energiei în Europa, în ultimele luni şi în ultimele zile, veţi vedea că pe flancul estic plătim un preţ foarte ridicat şi asta e din cauză că nu avem suficientă diversificare. Piaţa europeană nu funcţionează suficient de bine. Sursele mai ieftine de energie nu ajung întotdeauna la Est şi de aceea avem nevoie de rute suplimentare pentru securitate, pentru competitivitate. Desigur, discutăm despre un “Coridor Verde”, deci discutăm despre energie verde”, a spus Burduja, într-o conferință de presă.
Potrivit ministrului de resort, “Coridorul Verde” reprezintă un “răspuns îndrăzneţ la trilema energetică”.
“În proiectul “Coridorul Verde” este, de fapt, vorba despre un răspuns îndrăzneţ la trilema energetică şi mă bucur că, cu ajutorul prietenilor mei miniştri, Bucureştiul a fost ales să găzduiască această companie joint venture, fiind un avantaj pentru a accesa fonduri europene şi pentru a atrage investitori. Este un efort de echipă şi, aşa cum am spus, Bucureştiul este căminul nostru, dar şi căminul dumneavoastră de acum înainte. Aşteptăm reuniunea numărul nouă a acestei familii, care va avea loc în Baku, şi unde vom vedea, desigur, primele rezultate cu privire la Studiul de Fezabilitate”, a menţionat oficialul, citat de Agerpres.
Ministerul Energiei a organizat, marţi, la Palatul Victoria, o reuniune la nivelul miniştrilor Energiei din statele implicate în realizarea proiectului “Coridorul Verde”, ediţia a VIII-a, cu participarea Comisiei Europene (CE).
Ţările participante la acest proiect sunt: Azerbaidjan, Georgia, România, Ungaria şi Bulgaria. În cadrul proiectului “Coridorul Verde” este prevăzută construirea unui cablu de curent continuu care va conecta primele patru state. Bulgaria a avut statut de invitat la reuniunea ministerială de la Bucureşti.