Consumatorii industriali de energie din România, Bulgaria și Grecia cer Comisiei Europene un mecanism pentru reducerea prețurilor la energie.
Asociațiile de mari consumatori de energie din cele trei țări au trimis o scrisoare comună vicepreședintelui Comisiei Europene, Teresa Ibera, și comisarului european pentru Energie, Dan Jorgensen, în care arată că industria energointensivă are nevoie de energie accesibilă pentru a fi competitivă pe piețele locale și internaționale și pentru a livra produse la prețuri avantajoase.
Consumatorii industriali de energie își exprimă sprijinul față de inițiativele Comisiei Europene care vizează asigurarea unei energii curate și accesibile pentru industrie, precum și finalizarea integrării pieței electrice europene.
Companiile subliniază că diferențele minore de preț între zonele de ofertă, de ordinul a 1–5 EUR/MWh, pot fi considerate acceptabile și nu afectează competitivitatea. Cu toate acestea, piețele din sud-estul Europei continuă să fie afectate de decalaje semnificative de preț comparativ cu Europa Centrală, cauzate de nivelul insuficient de interconectare. Aceste disfuncționalități afectează în mod deosebit România, Bulgaria și Grecia.
Consumatorii industriali spun că situația contravine ideii de piață unică europeană
Semnatarii scrisorii critică în mod direct Austria, acuzând-o că prin decizii unilaterale a contribuit la creșterea prețurilor în regiune, întrucât nu a realizat liniile de interconectare cu Ungaria.
Aceste interconectări ar fi putut permite energiei ieftine din vest să ajungă în sud-estul Europei, contribuind astfel la reducerea prețurilor în această regiune europeană, potrivit publicației EnergyPress.
Această situație contravine principiilor pieței unice europene și afectează în mod direct competitivitatea industriilor mari consumatoare de energie din sud-estul Europei.
În acest context, semnatarii solicită Comisiei Europene instituirea unui mecanism de sprijin pentru prețul energiei, dedicat companiilor energointensive din regiune, până când vor fi eliminate barierele fizice care împiedică o funcționare echitabilă a pieței interne de energie.