Energy-Expo 2024, cea mai importantă expoziție dedicată energiilor verzi din România, și-a deschis sporțile la Hala Laminor din Capitală. În sesiunile de discuții dedicate tranziției energetice și provocărilor ei atât pentru România cât și pentru toate celelalte țări europene, marea dezbatere a viitorului constă în adaptarea rețelelor de distribuție și transport energie electrică la preluarea energiei regenerabile în sistem. Dacă până de curând, distribuția și transportul de energie aveau menirea de a asigura funcționare sistemului la parametrii optimi și asigurarea consumului într-un dispecerizat la nivel național, din acest moment provocările sunt de o altă natură.
Asistăm la o schimbare totală de paradigmă, pentru că rețelele existente intră într-o nouă etapă și cu un rol vital în buna funcționare a sistemului. Explozia investițiilor în capacități noi de generare a energiei din surse regenerabile obligă distribuitorii de energie la o adaptare rapidă la noile realități, ceea ce presupune management de date, prognoze de consum și chiar dispecerizare pe anumite zone de distribuție. Toate aceste schimbări aduc cu ele un necesar de investiții de peste 10 miliarde de euro până în 2030, conform celor mai recente estimări, bani care nu pot fi asigurați din tarifele de distribuție reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Toate prognozele și planificările de investiții ale companiilor de distribuție sunt dependente de nivelul de reglementare, pe care ANRE preferă să îl mențină cât mai redus pentru a nu impacta major factura consumatorului final. Tocmai de aceea, companiile din domeniu solicită o schimbare radicală a sistemului de reglementare, adaptată noilor realități.
România este un pic întârziată şi venim ultimii la masă, pentru că nu putem să le oferim celor care ne pot ajuta cu servicii şi tehnologii o perspectivă foarte clară de planificare a investiţiilor necesare, a declarant Daniela Dărăban, directoarea executivă a Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) în deschiderea Energy Expo 2024.
“Suntem 100% dependenţi de cadrul de reglementare, iar aici o spun cu toată responsabilitatea. Modul de luare a deciziilor trebuie să se schimbe. Dacă ar fi să fim oneşti, cadrul de reglementare nu trebuie să devină unul sofisticat, ci flexibil, adaptat nevoilor instrumentelor moderne. Noi ar trebui să ne orientăm către potenţialii prestatori de servicii şi furnizori de echipamente, ca să putem să planificăm pentru următorii ani, în funcţie de investiţiile pe care le avem în vedere, serviciile şi bunurile de care avem nevoie. Pentru că o altă provocare la fel de serioasă este accesul în timp la aceste bunuri şi furnizori de servicii. Nu trebuie să uităm că suntem într-o competiţie bună, pentru că toate statele europene fac acest tip de investiţii în momentul de faţă în reţele. Există o cerere foarte mare şi pentru tehnologii, şi pentru servicii. Din acest punct de vedere, aş spune că România iar este un pic întârziată. Venim ultimii la masă, pentru că noi nu putem, în momentul de faţă, să le oferim celor care ne pot ajuta cu servicii şi tehnologii o perspectivă foarte clară de planificare a investiţiilor necesare”, a transmis Daniela Dărăban.
“Legat de investiţii, cred că aş pleca de la premisa pe care cred că o acceptăm cu toţii – schimbările pe care le vedem în sectorul energetic, de la modul în care producem energia, noile tehnologii care se dezvoltă şi intră pe piaţă foarte repede până la modul în care consumăm energia. Este o schimbare totală de paradigmă. Reţelele intră într-o nouă etapă. Eu am încercat odată să dau un exemplu aşa mai plastic pentru reţelele de distribuţie… Este precum schimbarea de la telefonul fix de acasă, unde primeai apeluri, până la smartphone-ul pe care îl avem astăzi. Deci, efectiv aşa ar trebui să se dezvolte reţelele de distribuţie, în sensul în care astfel de tehnologii să le putem implementa în partea de distribuţie energie, care istoric a fost un segment al sectorului energetic cu un rol destul de bine definit. (…) Vom avea nevoie de flux bidirecţional, trebuie să facem prognoze pe consum, trebuie devenim un fel de dispeceri pentru noul mod de a produce şi a consuma energie fără investiţii. Toate aceste schimbări sunt benefice atât pentru partea de producţie, pentru că înseamnă noi surse, investiţii, dezvoltare economică, plus, bineînţeles, un model de producţie mai sustenabil până pe partea de consum”, a menţionat Dărăban.
Peste 300 de expozanţi sunt prezenţi, în perioada 10 – 13 octombrie, la prima ediţie a evenimentului Energy Expo, organizată de MTR Media Group, cu ajutorul Ministerului Energiei, în Hala Laminor din Bucureşti, pe o suprafaţă expoziţională de 30.000 de metri pătraţi.