În urmă cu circa trei luni, ministrii energiei din România, Bulgaria și Grecia reclamau faptul că lipsa interconexiunilor energetice între Vestul Europei și Europa Centrală și de Sud face ca prețul energiei să fie mult mai ridicat în țările balcanice și că în această parte a Europei se înregistrează adesea un deficit de energie îndeosebi în perioadele de vârf de consum. Atenția s-a concentrate în mod deosebit pe interconexiunile dintre Austria și Ungaria, respective Slovacia. Cei trei miniștrii au făcut chiar o interpelare pe această temă la Comisia Europeană, care iată că a reacționat. Deocamdată destul de timid.
Comisia Europeană a lansat, joi, o nouă cerere de propuneri pentru proiecte-cheie transfrontaliere de infrastructură energetică a UE, care vor beneficia de o finanțare în valoare de până la 600 de milioane de euro de la bugetul UE, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Organizată de Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), cererea de propuneri este deschisă proiectelor incluse pe prima listă de proiecte de interes comun (PIC) și proiecte de interes mutual (PIM), adoptată în temeiul Regulamentului TEN-E revizuit.
Cererea de propuneri, legată de Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE Energie) al UE, abordează propunerile de finanțare pentru studii și lucrări de construcții și va fi deschisă până la 16 septembrie 2025, ora 17.00 (CEST). Rezultatele vor fi cunoscute la începutul anului viitor.
‘Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne intensificăm investițiile pentru a asigura o veritabilă uniune energetică. Acest lucru este esențial pentru a ne consolida competitivitatea, pentru a ne asigura securitatea energetică și pentru a reduce costurile energiei pentru toți. Construirea verigilor lipsă esențiale pentru fluxuri energetice transfrontaliere neîntrerupte este esențială, iar contribuția Mecanismului pentru interconectarea Europei este esențială în acest sens’, a declarat comisarul pentru energie și locuințe, Dan Jorgensen.
Proiectele de interes comun (PIC) sunt proiecte-cheie de infrastructură transfrontalieră care leagă sau au un impact semnificativ asupra sistemelor energetice din două sau mai multe țări ale UE. Proiectele de interes reciproc fac legătura între infrastructura energetică a uneia sau mai multor țări din UE și cea a țărilor învecinate (din afara UE). Concentrându-se pe legăturile transfrontaliere, PIC și PIC sunt esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor UE în materie de energie și climă, pentru garantarea securității aprovizionării cu energie și pentru îmbunătățirea integrării pieței.
Proiectele selectate ca PIC/PIM pot beneficia în mod automat de numeroase avantaje care decurg din Regulamentul privind rețeaua transeuropeană de energie (TEN-E), inclusiv de o acordare accelerată a autorizațiilor și de un tratament normativ îmbunătățit. Promotorii de proiecte sunt, de asemenea, eligibili să solicite sprijin financiar pentru studii pregătitoare și/sau lucrări de construcție în cadrul programului MIE-Energie. MIE Energie dispune de un buget total de 5,88 miliarde EUR pentru granturi în perioada 2021-2027