Cogenerarea în București are viitor: trei centrale Elcen vor fi modernizate

Scris de | 28 November, 2024
Cogenerarea în București are viitor: trei centrale Elcen vor fi modernizate

Ministerul Energiei a semnat trei contracte de finanțare, în valoare de 362 milioane de euro, bani nerambursabili, pentru modernizarea a trei centrale de cogenerare de înaltă eficiență care vor moderniza CET-urile din anii 1960-1970: CET Sud, CET Progresu și CET Grozăvești.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat: “Modernizarea celor trei CET-uri înseamnă o investiție totală de peste 1 miliard de euro, din care 362 de milioane reprezintă sprijin nerambursabil din Fondul pentru Modernizare. Vom avea energie mai sigură, un aer mai curat și un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea acestor proiecte”.

Prezentăm mai jos câteva din avantajele dovedite ale cogenerării:

In ciuda faptului ca in ultimii 20 de ani, din neglijenta si indiferenta autoritatilor, incalzirea centralizata a devenit paria sistemului energetic, specialistii in termoenergetica demonstreaza ca viitorul rezerva acestui sistem un loc aparte. Cu certitudine, Romania va folosi sistemul centralizat de incalzire. Motivele care impun folosirea sistemului centralizat sunt in ordine:

– Eficienta economica – determinanta a unei facturi reduse in sarcina consumatorilor;
– Posibilitatea tratarii centralizate a emisiilor poluante;
– Posibilitatea alternarii combustibililor;
– Punerea la dispozitia populatiei a unui sistem de incalzire lipsit de pericolul incendiului sau a exploziei;
– Punerea la dispozitia populatiei a unor mijloace de incalzire simple si ieftine (calorifere statice)

Eficienta economica a sistemului de incalzire centralizata este data de randamentul utilizarii combustibililor prin utilizarea procedeului de cogenerare.

Prin acest gen de valorificare, randamentul energetic total atinge la CET-uri niveluri de peste 80%, in timp ce in termocentralele fara termoficare nu depaseste de regula 45%. Unele exceptii au atins, cu investitii mari, 48%. Astfel se obtine o economie de combustibil in favoarea cogenerarii, rezultand pana la 30% din combustibilul necesar producerii separate a acelorasi doua energii produse separat.

Daca factura platita de populatie ar tine cont de economia de mai sus, nu ar fi necesara subventionarea caldurii si nici aplicarea unui tarif mai mare de 80% din costul aceleiasi incalziri realizate prin centralele murale.

“Capitala va beneficia peste 4 ani, după finalizarea acestor proiecte, de cel mai modern sistem de producție a agentului termic. Avariile vor fi mai puține, producția de energie electrică va fi mai sigură, iar facturile la întreținere pentru bucureșteni vor scădea semnificativ. Modelul nostru este cel de la Oradea, unde gigacaloria este de aproape trei ori mai ieftină decât la București”, a mai spus Sebastian Burduja.

Cu un sistem de încălzire centralizată care deservește peste 600.000 de apartamente, modernizarea CET-urilor este esențială. 

Etichete: , , ,