ANRE avizează cererile de decontare ale furnizorilor de energie, dar ministerele responsabile cu plată închid ochii

Scris de | 30 January, 2025
ANRE avizează cererile de decontare ale furnizorilor de energie, dar ministerele responsabile cu plată închid ochii

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a primit de la furnizorii de energie cereri de decontare pe schema de compensare-plafonare în valoare de aproximativ 4 miliarde de lei, fărăr să precizeze perioada aferentă acestor decontări. Interesant este că de la începutul anului 2024 și pînă în prezent, suma totală restantă spre decontare se ridică la 8 miliarde de lei, conform Asociației Furnizorilor de Energie Eleictrică (AFEER). Doar pentru perioada decembrie 2024 – 23 ianuarie 2025 au fost verificate și trimise spre plată Ministerului Energiei și Ministerului Muncii – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) cereri de aproape 327 milioane de lei, a anunțat președintele ANRE, George Niculescu.

‘În momentul de față, la autoritatea de reglementare sunt depuse spre verificare și analiză cereri care însumează aproximativ 4 miliarde de lei. În perioada decembrie – jumătatea lunii ianuarie, au fost verificate și trimise spre plată Ministerului Energiei și ANPIS-ului cereri în valoare de 327 de milioane de lei. Continuăm verificările, menținem ritmul, trebuie să ținem cont de faptul că trebuie să respectăm eșantioanele de verificare prevăzute de cadrul legislativ. De asemenea, trebuie să ținem cont că vorbim de bani publici, bani de la bugetul de stat, de aceea verificăm cu maximă responsabilitate solicitările furnizorilor’, a spus Niculescu, într-o întâlnire cu jurnaliștii.

Potrivit sursei citate, din total, cereri în valoare de 202,561 milioane de lei au fost trimise la ANPIS, pentru consumatorii casnici, în timp ce cererile trimise la Ministerul Energiei, pentru cei noncasnici, însumează 124,25 milioane de lei.

Dacă schema de plafonare va fi prelungită și după 1 aprilie, suma datorată furnizorilor ar putea depăși nivelul de 10 miliarde de lei până la jumătatea anului. Când vor fi făcute decontările nu știe nimeni, dar furnizorii vor fi obligați să se împrumute de la bănci pentru a-și putea continua activitate.

Etichete: , , , ,