Curtea de Apel Cluj a admis cererea formulată de Asociaţia Declic şi Bankwatch România – Filiala Cluj şi a dispus suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 327/2025, care permitea scoaterea definitivă din fondul forestier a peste 30 de hectare de pădure aflate în Parcul Naţional Călimani, pentru realizarea hidrocentralei Răstoliţa, potrivit Agerpres
„Aceasta este a doua victorie în instanţă împotriva proiectului, după ce, în iunie, instanţa a suspendat acordul de mediu care stătea la baza lucrărilor. Lucrările de defrişare pentru AHE Răstoliţa sunt oprite până când instanţele se vor pronunţa definitiv (inclusiv în recurs la ÎCCJ) asupra legalităţii Hotărârii de Guvern”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de Asociaţia Declic.
Instanţa clujeană a dispus suspendarea Hotărârii de Guvern până la soluţionarea definitivă a acţiunii pe fond.
„ Dispune suspendarea HG nr. 327/2025 până la soluţionarea definitivă a acţiunii pe fond ce face obiectul dosarului nr. 552/33/2025. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune, sub sancţiunea anulării, la Curtea de Apel Cluj. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune, sub sancţiunea anulării, la Curtea de Apel Cluj”, se arată în decizia instanţei clujene.
Potrivit Declic, proiectul hidrocentralei Răstoliţa este unul dintre cele mai controversate proiecte energetice din România. Resuscitat recent cu sprijin politic transpartinic, acest proiect ar aduce o contribuţie infimă la producţia de electricitate – doar 0,081% anual – în timp ce ar sacrifica un ecosistem unic, situat în arii naturale protejate şi situri Natura 2000.
„Proiectul ar presupune defrişarea a 39 de hectare de pădure şi reducerea drastică a debitului râului Răstoliţa, afectând grav habitatul lostriţei, o specie rară de somon de Dunăre. Deşi oficialii susţin că ‘răul a fost deja făcut’, imaginile satelitare şi observaţiile de teren arată că porţiuni importante din ecosistem sunt încă vii”, se arată în comunicatul Declic.
Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa, situată în nord-estul judeţului Mureş, face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică.
Lucrările la hidrocentrală sunt finalizate în proporție de peste 90%, valoarea investițiilor efectuate până în prezent ridicându-se la mai mult de 200 milioane euro. Dacă va fi terminat și pus în funcțiune, obiectivul va avea o putere instalată de 35,2 MW și o producție medie de 46,3 GWh/an, într-o primă fază, urmând ca în etapa finală să urce la 117,5 GWh/an.