1.000 de MW noi au fost puși în funcțiune în acest an în România, cu 50% mai mult decât în 2022 și 2023 la un loc.
Potrivit Ministerului Energiei, printre proiectele finalizate în acest an se numără grupul 5 de la Rovinari, de 330 MW, şi modernizarea unui hidroagregat la Bicaz, de 53 de MW. De asemenea, au fost semnate contractele pentru modernizarea CET-urilor din Bucureşti.
Pe lângă cei 1.000 de MW noi, în domeniul nuclear, a fost semnat contractul pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi contractul final pentru retehnologizarea Unităţii 1.
„Am reuşit să promovăm, după 17 ani, o nouă Strategie energetică naţională. Un rol special l-a avut Consiliul onorific, dar toţi jucătorii din domeniul energetic au colaborat, şi mulţumesc şi Ministerului Mediului că a permis adoptarea acestei Hotărâri de Guvern.
Practic, avem în sfârşit o foaie de parcurs pentru sistemul energetic, după multiple încercări eşuate în ultimii ani.
Şi legea off shore wind merită o menţiune specială. Suntem prima ţară de la Marea Neagră care are un cadru legislativ pentru investiţii în centrale eoliene offshore. Estimăm că în 2032 vor fi primele astfel de centrale eoliene în zona românească a Mării Negre. Banca Mondială ne spune că putem să mergem cu 3 – 7 GW putere instalată”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.
România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din UE
În 2024, România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, depăşind Ţările de Jos, datorită companiei Romgaz, care a avut la şase luni o producţie de gaz cu 5% mai mare, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul acesta au fost puse în producţie şapte noi sonde, inclusiv 100 Caragele.
- “Romgaz a relansat programul de investiţii la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaze pe uscat al României. Finanţarea este asigurată din fondurile Romgaz şi depăşeşte 1 miliard de lei.
- În cursul anului 2025, este aşteptată confirmarea/actualizarea nivelului rezervelor de gaz de la Caragele, după efectuarea forajelor la mare adâncime”, a precizat ministrul Energiei.
În ceea ce priveşte proiectul termocentralei Romgaz de la Iernut, stadiul actual este de aproape 95%. Luna aceasta încep testele, iar centrala va fi gata până la jumătatea lui 2025. Asta va însemna 430 MW noi, producţie pe gaz.