Vreți o casă inteligentă? Cum se construiește și ce dotări trebuie să aibă

Scris de | 18 January, 2024
Vreți o casă inteligentă? Cum se construiește și ce dotări trebuie să aibă

Eficientizarea consumului de energie în locuințe a devenit o prioritate pentru toți dezvoltatorii imobiliari, dar și pentru persoanele care aleg să-și construiască locuința în regie proprie. În acest context, folosirea tehnologiilor inteligente s-a extins pe scară largă, tehnologia intrând puternic în spațiul casnic. Unul dintre cele mai apreciate beneficii ale automatizării casei este liniștea sufletească și facilitatea de a ne monitoriza locuința de la distanță, cu șansa de a evita anumite pericole ce pot apărea în timp ce lipsim de acasă.

Cum construim o casă inteligentă?

Majoritatea locuințelor construite în ultimii ani pot fi catalogate drept case inteligente, dacă ținem seama de infrastructura cu care sunt dotate. Pe de altă parte, și casele mai vechi pot fi dotate și modernizate cu tehnologii inteligente. Multe sisteme de case inteligente funcționează deja pe Bluetooth și Wi-Fi, dar trebuie luat în considerare că o casă inteligentă nu înseamnă o colecție de dispozitive și aparate de ultimă generație disparate, ci cele care lucrează împreună pentru a crea o rețea controlabilă de la distanță. Toate dispozitivele ce urmează a fi instalate sunt dirijate de la un controler principal de automatizare a locuinței, adesea numit hub smart home.

Hubul pentru casă inteligentă este un dispozitiv hardware care acționează ca punct central al sistemului de casă inteligentă și este capabil să detecteze, să proceseze date și să comunice fără fir. Acest lucru se realizează combinând toate aplicațiile disparate într-o singură aplicație pentru o casă inteligentă care poate fi controlată de la distanță de către proprietari.

În scenariile simple ale unei case inteligente, evenimentele pot fi programate sau declanșate. Evenimentele programate, spre exemplu, se bazează pe un ceas, în timp ce evenimentele declanșate depind de acțiunile din sistemul automatizat; de pildă, când smartphone-ul proprietarului se apropie de ușă, încuietoarea inteligentă se deblochează și luminile inteligente se aprind.

Trebuie specificat că, în vreme ce orice casă inteligentă este o clădire inteligentă, nu orice clădire inteligentă este o casă inteligentă. Clădirile destinate întreprinderilor, cele comerciale, industriale și rezidențiale, de toate formele și dimensiunile, implementează tehnologii pentru a îmbunătăți eficiența clădirii, pentru a reduce costurile cu energia și impactul asupra mediului și pentru a asigura securitatea, precum și îmbunătățirea satisfacției ocupanților.

Clădirile inteligente se pot conecta la rețeaua inteligentă. În acest caz, componentele clădirii inteligente și rețeaua electrică pot „vorbi” și se pot „asculta” între ele. Cu această tehnologie, distribuția energiei poate fi gestionată eficient, iar întreținerea poate fi gestionată în mod proactiv.

Care sunt componentele tehnologiei inteligente?

Televizoarele inteligente se conectează la internet pentru a accesa conținut prin aplicații, cum ar fi muzică și filme la cerere. Unele televizoare inteligente includ și recunoașterea vocii sau chiar a gesturilor.

Iluminatul inteligent, pe lângă faptul că poate fi controlat de la distanță și personalizat, poate detecta când ocupanții se află în cameră și poate regla iluminarea în funcție de necesități. De asemenea, becurile inteligente se pot regla singure în funcție de disponibilitatea luminii naturale.

Prizele inteligente se instalează precum cele clasice și ne ajută să ținem sub control consumul de energie electrică al tuturor dispozitivelor pe care le folosim. Prizele inteligente pot fi puse în funcțiune de la distanță și ne oferă o imagine de ansamblu asupra consumului de energie electrică.

Termostatele inteligente vin cu Wi-Fi integrat, permițând utilizatorilor să programeze, să monitorizeze și să controleze de la distanță temperatura casei. Aceste dispozitive învață, de asemenea, comportamentul proprietarilor și modifică automat setările pentru a le oferi acestora confort și eficiență maximă. Nu în ultimul rând, termostatele inteligente pot să raporteze consumul de energie și să reamintească utilizatorilor să schimbe filtrele, printre altele.

Încuietorile inteligente și dispozitivele de deschidere a ușilor de garaj pot acorda sau interzice accesul vizitatorilor. Totodată, ele pot detecta când rezidenții se află în apropiere și pot debloca ușile pentru ei.

Camerele de supraveghere inteligente ajută rezidenții să își monitorizeze casele atunci când sunt plecați la serviciu ori în vacanță. Senzorii inteligenți de mișcare sunt capabili să facă diferența între rezidenți, vizitatori, animale de companie și hoți și pot notifica autoritățile dacă este detectat un comportament suspect.

Există, în același timp, electrocasnice și aparate de bucătărie inteligente de tot felul, inclusiv aparate de cafea inteligente care pot prepara automat o ceașcă de cafea proaspătă la o oră programată, frigidere inteligente care țin evidența datelor de expirare, fac liste de cumpărături sau chiar creează rețete pe baza ingredientelor aflate la îndemână, toastere și mașini de gătit inteligente, în vreme ce în zona de curățenie regăsim mașini de spălat, uscătoare și aspiratoare inteligente.

Argumente pro și contra

Unul dintre cele mai apreciate beneficii ale automatizării casei se referă la liniștea sufletească a proprietarilor, care își pot astfel monitoriza locuința de la distanță și contracara eventuale pericole. În plus, casele inteligente se pot adapta preferințelor utilizatorilor, pentru comoditate. Automatizarea locuinței ajută, de asemenea, utilizatorii să îmbunătățească eficiența consumului. Spre exemplu, în loc ca aerul condiționat să funcționeze toată ziua, un sistem de casă inteligentă poate învăța comportamentul proprietarilor, asigurându-se că locuința este răcită pe când aceștia se întorc acasă de la serviciu.

Cu toate acestea, sistemele de automatizare a locuinței s-au luptat de-a lungul timpului să devină mainstream, în parte datorită naturii lor tehnice. Un dezavantaj al caselor inteligente îl constituie complexitatea acestei tehnologii. Există oameni care întâmpină dificultăți sau nu manifestă prea multă răbdare din acest punct de vedere. Totodată, pentru ca sistemele de automatizare a locuinței să fie cu adevărat eficiente, dispozitivele trebuie să fie interoperabile, indiferent de producător, și să utilizeze același protocol sau, cel puțin, unele complementare. Deoarece vorbim despre o piață relativ nouă, nu există încă un standard universal pentru automatizarea locuinței.

O altă problemă majoră este legată de securitatea casei inteligente. O analiză realizată în Statele Unite ale Americii arată că circa 80% dintre consumatorii americani sunt îngrijorați cu privire la securitatea datelor și dispozitivelor lor smart home. Dacă hackerii reușesc să se infiltreze într-un dispozitiv inteligent, ar putea să stingă luminile, să dezactiveze alarmele și să deblocheze ușile, lăsând o casă fără apărare în cazul unei eventuale spargeri. Mai mult, hackerii ar putea accesa rețeaua proprietarului, ceea ce ar duce la atacuri chiar mai grave sau la identificarea datelor personale.

Etichete: , ,