Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile noii Comisii Europene: inovarea, decarbonizarea și securitatea // Corespondență de la Strasbourg

Scris de | 27 November, 2024
Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile noii Comisii Europene: inovarea, decarbonizarea și securitatea // Corespondență de la Strasbourg
EP Plenary session - Presentation by the Commission President elect of the College of Commissioners and its programme © European Union 2024 - Source : EP

Prima inițiativă majoră a noii Comisii Europene (CE) va fi o “busolă pentru competitivitate”, ce se va baza pe trei piloni: inovarea, decarbonizarea și securitatea, a declarat astăzi președinta CE, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European în discursul cu privire la noul colegiu al comisarilor și programul acestuia. 

UPDATE // Parlamentul European a aprobat astăzi, în sesiune plenară la Strasbourg, noul colegiu al comisarilor, cu o majoritate de voturi (370 de deputați au votat pentru, 282 împotrivă și 36 s-au abținut) în favoarea acestuia. Odată aleasă de Parlament și după numirea sa oficială de către Consiliul European cu majoritate calificată, Comisia Europeană în noua structură își va prelua atribuțiile la 1 decembrie 2024, conform calendarului actual. 

Președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat astăzi dimineață în plen colegiul complet al comisarilor și programul său. Prezentarea a fost urmată de o dezbatere cu deputații europeni. Parlamentul European va vota întreaga listă de candidați. Votul prin apel nominal este programat pentru miercuri la prânz. Pentru a fi confirmat, colegiul comisarilor are nevoie de aprobarea majorității voturilor exprimate.

Cele mai importante mesaje transmise de Ursula von der Leyen:

  • În primele 100 de zile ale mandatului, Comisia va propune Acordul pentru Industrie Curată
  • În primele 100 de zile, Comisia va prezenta o Cartă Albă privind Viitorul Apărării Europene
  • Printre prioritățile noului comisar pentru Energie și Locuințe se află reducerea prețului energiei, investițiile în energie curată și înlocuirea importurilor de GNL rusesc
  • CE va convoca un Dialog Strategic privind Viitorul Industriei Auto în Europa
  • În contextul războiului de la graniță, cheltuielile UE pentru apărare trebuie să crească
  • Simplificarea bugetului UE, stimularea investițiilor private și crearea Uniunii Europene pentru Economisire și Investiții
  • Simplificarea reglementărilor – unul dintre primii pași ai CE în noul mandat va fi o nouă legislație Omnibus
  • VP Roxana Mînzatu va fi responsabilă de actualizarea Pilonului European al Drepturilor Sociale: “Piața poate funcționa bine doar dacă și dialogul social prosperă. Trebuie să ne asigurăm că întărim drepturile sociale în Europa”.

Redăm, în continuare, principalele declarații făcute de președinta CE, Ursula von der Leyen, ce oferă detalii privind prioritățile noii Comisii Europene.

© European Union 2024 - Source : EP

EP Plenary session, Ursula von der Leyen – Presentation by the Commission President elect of the College of Commissioners and its programme © European Union 2024 – Source : EP”

Prima inițiativă majoră a noii Comisii va fi o busolă pentru competitivitate. Acesta va ghida activitatea noastră pentru restul mandatului. Compasul va fi construit pe cele trei piloni ai raportului Draghi. Primul este reducerea decalajului de inovare față de SUA și China. Al doilea este un plan comun pentru decarbonizare și competitivitate. Iar al treilea vizează creșterea securității și reducerea dependențelor.

Ursula von der Leyen: “Vom pune cercetarea și inovarea, știința și tehnologia în centrul economiei noastre”

Primul pilon este reducerea decalajului de inovare. Permiteți-mi să încep cu veștile bune. Ponderea globală a Europei în cererile de brevete este comparabilă cu cea a SUA și Chinei. Totuși, doar o treime dintre acestea sunt valorificate comercial. Suntem aproximativ la fel de buni ca SUA în a crea start-up-uri. Dar, când vine vorba de extinderea acestora, performăm mult mai slab decât competitorii noștri.

Trebuie să reducem acest decalaj. Așadar, vom pune cercetarea și inovarea, știința și tehnologia în centrul economiei noastre. Vom investi mai mult și ne vom concentra mai bine. Și vom asigura condiții ca micile noastre companii, start-up-urile și scale-up-urile să prospere aici, în Europa.

Știm ce trebuie făcut. Un start-up din California poate să se extindă și să atragă finanțare din întreaga SUA. Dar un start-up din Europa trebuie să facă față la 27 de bariere naționale diferite. Trebuie să facem mai ușor procesul de creștere în Europa. Din acest motiv, și din multe altele, Ekaterina Zaharieva va fi primul Comisar pentru Start-up-uri, Cercetare și Inovare.

Pentru a fi competitivi, Europa trebuie să fie casa următorului val de tehnologii de frontieră. (…) Europa poate folosi tehnologiile digitale pentru a-și spori prosperitatea, a elibera inovația și a ajuta la creșterea siguranței oamenilor.

Ursula von der Leyen: “Trebuie și vom rămâne pe drumul stabilit de obiectivele Pactului Verde European”

Al doilea pilon este planul comun pentru decarbonizare și competitivitate. Aproape acum cinci ani am lansat Pactul Verde European – strategia noastră de creștere și foaia de parcurs către neutralitatea climatică. Motivele care ne-au determinat să fim atât de ambițioși atunci sunt și mai evidente astăzi.

Așadar, vreau să fiu clară: trebuie și vom rămâne pe drumul stabilit de obiectivele Pactului Verde European. Însă, dacă dorim să avem succes în această tranziție, trebuie să fim mai agili și să însoțim mai bine oamenii și companiile pe acest parcurs. Și trebuie să ne bazăm pe punctele noastre forte tradiționale – industriile și IMM-urile noastre, inovatorii și lucrătorii noștri.

Din acest motiv, vom propune Acordul pentru Industrie Curată în primele 100 de zile ale mandatului. Acesta va implica întregul Colegiu. Vom avea o echipă care va lucra mână în mână pentru a coordona această propunere.

O vom avea pe Teresa Ribera Rodríguez, primul nostru Vicepreședinte Executiv pentru o Tranziție Curată, Justă și Competitivă. Ea este perfect pregătită să se asigure că avem o politică modernă de concurență care să sprijine ambițiile noastre.

Îl vom avea pe Stéphane Séjourné. Va lucra neobosit, în calitate de Vicepreședinte Executiv, pentru a reuni dimensiunile industriei și pieței interne.

Și îl vom avea pe Wopke Hoekstra. Wopke a fost negociatorul nostru principal la COP29 și deja conduce drumul spre neutralitatea climatică și creșterea curată. Împreună, vor asigura că abordăm cele mai mari provocări cu care se confruntă companiile noastre.

Știm că cea mai proeminentă dintre acestea este prețul ridicat al energiei. Am făcut multe pentru a răspunde șantajului energetic al Rusiei și inflației ridicate care a urmat. Dar prețul energiei trebuie să scadă și mai mult. Și exact acest lucru va face Dan Jørgensen (noul comisar desemnat pentru Energie și Locuințe – n.r.), bazându-se pe experiența sa anterioară. Va lucra pentru a reduce costurile pentru gospodării și companii, pentru a investi în energie curată și pentru a înlocui importurile de GNL rusesc. Este timpul să facem acest lucru. 

Fiecare industrie are nevoi diferite, iar fiecare sector va avea propriul său parcurs pentru a deveni curat și competitiv. (…) Am decis să convoc un Dialog Strategic privind Viitorul Industriei Auto în Europa. Acest dialog și urmărirea sa vor fi coordonate sub conducerea mea. Vom aduce toți factorii implicați la aceeași masă. Să ne ascultăm unii pe alții și să concepem împreună soluții, în contextul în care această industrie trece printr-o tranziție profundă și disruptivă. Industria auto a Europei este un motiv de mândrie europeană. Milioane de locuri de muncă depind de ea. Iar împreună trebuie să ne asigurăm că viitorul automobilelor va continua să fie creat în Europa.

Jessika Roswall va lucra la dezvoltarea unei economii circulare competitive, esențială pentru a ne oferi mai multă independență.

Am plătit prețul pentru că ne-am pus viitorul în mâinile unui singur furnizor. Și nu vom repeta aceeași greșeală. Suveranitatea europeană nu este de vânzare.

Ursula von der Leyen: “Cheltuielile noastre pentru apărare trebuie să crească”

Războiul face ravagii la granițele Europei. Iar noi trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă – lucrând mână în mână cu NATO. Știm că trebuie să facem mult mai multe împreună, ca europeni. Un singur exemplu: Rusia cheltuie până la 9% din PIB-ul său pentru apărare. Europa cheltuie, în medie, 1,9%. Este ceva în neregulă cu această ecuație.

Cheltuielile noastre pentru apărare trebuie să crească. Avem nevoie de o piață unică pentru apărare. Avem nevoie să consolidăm baza industrială de apărare. Trebuie să ne îmbunătățim mobilitatea militară. Și avem nevoie de proiecte europene comune în domeniul apărării.

De aceea, Andrius Kubilius va fi primul Comisar European pentru Apărare. Nu avem timp de pierdut. Trebuie să fim la fel de ambițioși pe cât sunt grave amenințările. În primele 100 de zile, vom prezenta o Cartă Albă privind Viitorul Apărării Europene. Vă asigur că securitatea Europei va fi întotdeauna o prioritate pentru această Comisie.

Aceștia sunt cei trei piloni ai Compasului Competitivității: inovarea, decarbonizarea și securitatea. Toți vor necesita o nouă abordare în coordonarea politicilor noastre. Și toți vor avea nevoie de un impuls major în ceea ce privește investițiile, simplificarea și competențele.

În primul rând, în ceea ce privește finanțarea, această Comisie va trebui să fie o Comisie a Investițiilor. Scopul este de a debloca finanțările necesare tranziției verzi, digitale și sociale.

Totuși, bugetul nostru este adesea prea complex – finanțând aceleași lucruri prin programe diferite și în moduri diferite. Trebuie să ne concentrăm mult mai bine pe prioritățile noastre. De aceea, l-am desemnat pe Piotr Serafin responsabil de elaborarea următorului Cadru Financiar Multianual (CFM). Este un negociator abil. Va colabora cu Parlamentul și Consiliul pentru a livra un buget mai simplu, mai concentrat și mai receptiv. Și va lucra pentru a se asigura că Europa dispune de mijloacele necesare pentru a-și îndeplini ambițiile.

Dar bugetele publice au limite. Avem urgent nevoie de mai multe investiții private. Cheltuielile întreprinderilor pentru cercetare și dezvoltare în Europa reprezintă aproximativ 1,3% din PIB, comparativ cu 1,9% în China și 2,4% în SUA. Acest decalaj al capitalului privat este principalul motiv pentru care suntem în urmă la cheltuielile totale de cercetare și dezvoltare și, implicit, la capitolul inovare.

Din acest motiv, am propus crearea Uniunii Europene pentru Economisire și Investiții, o sarcină pe care am încredințat-o Mariei Luís Albuquerque. Ea va ajuta la asigurarea faptului că întreprinderile europene pot găsi capitalul de care au nevoie aici, în Europa.

Pentru ca Europa să recupereze decalajul, va trebui să ușurăm lucrurile pentru companiile noastre. Ele ne spun că povara reglementărilor apasă greu asupra lor: prea multe raportări, prea multe suprapuneri și conformarea este prea complicată și costisitoare. Trebuie să ne simplificăm regulile pentru a reduce povara asupra afacerilor. Și trebuie să oferim certitudine juridică cu privire la ceea ce așteptăm de la ele.

De aceea, i-am cerut unuia dintre cei mai experimentați comisari ai noștri, Valdis Dombrovskis, să preia conducerea în materie de simplificare și implementare. El va fi, de asemenea, responsabil pentru stimularea economiei și productivității Europei. Pot anunța că unul dintre primii noștri pași în noul mandat va fi o nouă legislație Omnibus. Vom analiza diferite sectoare și vom evalua legislația europeană. Conținutul legislației noastre este bun și vom rămâne fideli obiectivelor noastre.

© European Union 2024 - Source : EP
EP Plenary session, Ursula von der Leyen – Presentation by the Commission President elect of the College of Commissioners and its programme © European Union 2024 – Source : EP

Fundamentul economiei noastre sunt oamenii. Munca lor grea, talentul și abilitățile lor. Competitivitatea de astăzi este mai puțin legată de costul forței de muncă și mai mult de cunoștințele lucrătorilor. Și aici putem depăși concurenții noștri. Aici, în Europa, companiile pot găsi lucrători cu experiență incredibilă și absolvenți de tehnologie de top. Dar nu avem destule. Și aceasta este o frână de mână pentru capacitatea noastră de a concura. Din acest motiv, am numit-o în funcția de Vicepreședinte Executiv, pentru a conduce munca noastră de competențe și pregătire pe Roxana Mînzatu. Ea se va asigura că punem oamenii pe primul loc.

Pentru că productivitatea depinde de condiții bune de muncă. La câștigarea unui salariu corect. Pe un echilibru bun între viața profesională și viața privată. Găsirea unei creșe pentru copiii tăi și îngrijire bună pentru părinții tăi în vârstă. Și pentru a avea acces la case decente și accesibile.

Locuința a fost una dintre cele mai mari probleme pentru europeni la ultimele alegeri. Apare mereu și din nou ca cea mai mare preocupare pentru atâtea familii. Trebuie să abordăm direct criza locuințelor. Acesta este motivul pentru care pentru prima dată vom avea un comisar pentru locuințe. Și mă bucur că acest comisar va fi Dan Jørgensen.

Această idee de a pune oamenii pe primul loc a fost întotdeauna nucleul economiei sociale de piață a Europei. Ne dorim parteneri sociali puternici. Piața poate funcționa bine doar dacă și dialogul social prosperă. Trebuie să ne asigurăm că întărim drepturile sociale în Europa. Roxana va conduce programul social ambițios pe care l-am propus – începând cu actualizarea Pilonului European al Drepturilor Sociale. Știu cât de important este acest lucru pentru voi aici, în această Cameră. Deci, vreau să spun că ți-am auzit apelul. Și sunt bucuros să anunț că drepturile sociale și locurile de muncă de calitate vor face parte din titlul Roxanei de VP.

Sarcina de coeziune și reforme am încredințat-o în calitate de vicepreședinte executiv lui Raffaele Fitto.

Nu vom înceta niciodată să luptăm pentru egalitate. Acesta este motivul pentru care sunt atât de bucuroasă să o am pe Hadja Lahbib în calitate de comisar pentru egalitate. Ea va consolida drepturile femeilor și va asigura egalitatea pentru toți. Împreună, vom lucra în fiecare zi pentru a aduce împreună diferite părți ale societății noastre. Și l-am ales pe Glenn Micallef – născut în anul căderii Zidului Berlinului – să fie puntea între generații. El va sprijini tinerii noștri și va asigura solidaritatea între oameni de toate vârstele.

Ursula von der Leyen: “Libertatea și democrația trebuie să fie hrănite și apărate în fiecare zi”

Acest colegiu este echipa potrivită pentru acest moment din istoria Europei. Vreau să subliniez cuvântul „echipă”. Vom fi o echipă cu cetățeni europeni – ascultând și învățând mai multe din realitățile zilnice cu care se confruntă oamenii. (…) Împreună, putem lucra la agenda ambițioasă de reformă de care are nevoie Europa. Cred că avem nevoie de schimbarea tratatului, în care să ne poată îmbunătăți Uniunea. Și vreau să lucrez la aceasta cu acest Parlament.

  • Libertatea și democrația trebuie să fie hrănite și apărate în fiecare zi. Astfel încât să le putem transmite generației următoare. Așa cum le-am moștenit de la cei dinaintea noastră.

Săptămâna trecută, Strasbourg a marcat o aniversare importantă. 80 de ani de la eliberarea Strasbourgului. 23 noiembrie 1944. După cinci ani de anexare nazistă, Strasbourg a fost în sfârșit liber. A fost un nou început pentru oraș și speranță pentru Europa. Dar ceea ce a urmat nu a fost ușor. Europenii se luptaseră între ei de atâta vreme. A fost nevoie de o generație de lideri care au avut curaj să repare rănile, să-și imagineze un viitor diferit. Acesta este spiritul care ne-a condus continentul înainte de atunci. Din nou și din nou, am avut de ales. Pe de o parte, un curs de divizare și declin. Pe de altă parte, calea îngustă către o Europă mai unită. Europa a ales întotdeauna puterea în unitate. Deci, cu onoare și emoție profundă, stau aici, la Strasbourg, la 80 de ani de atunci. În această Casă a democrației europene. În inima unei Europe libere. Vă cer încrederea în această echipă. Vă cer să alegeți o Europă mai puternică și mai unită. Vă cer să alegeți un viitor de libertate pentru Europa. Acea cale nu a fost niciodată cea mai ușoară. Dar împreună, știm că o putem face.”

  • Mai multe detalii despre subiectele aflate pe agenda sesiunii plenare de la Strasbourg sunt disponibile AICI și pe site-ul Parlamentului European.