Astăzi este ultima zi a contractului de tranzit pe cinci ani dintre Gazprom și Ucraina, acord care a menținut fluxul de gaze pe parcursul a aproape trei ani de război. Rusia a anunțat deja că reduce în cursul zilei fluxul de gaze prin Ucraina către Europa, potrivit Reuters. Oprirea aprovizionării prin Ucraina va fi o provocare majoră pentru Republica Moldova, care depinde de electricitatea produsă în Transnistria cu gaz rusesc, dar și pentru regiunea separatistă, unde locuitorii riscă să rămână fără lumină şi căldură în mijlocul iernii. Care este planul de rezervă al autorităților de la Chișinău?
Gazprom a declarat marți că va pompa un volum redus de gaz în Europa prin Ucraina și că va trimite doar 37,2 milioane de metri cubi marți, comparativ cu 42,4 milioane de metri cubi luni. Fluxurile sunt de așteptat să scadă la zero de la primele ore ale zilei de 1 ianuarie.
Ucraina a refuzat să negocieze un nou acord din cauza războiului. „Dispariția contractului de tranzit marchează pierderea aproape completă a stăpânirii odată puternice a Moscovei asupra pieței europene a gazului. Oprirea aprovizionării prin Ucraina va fi o lovitură majoră pentru Moldova, o țară care a fost cândva parte a Uniunii Sovietice. Dintre țările Uniunii Europene, Slovacia va fi cea mai afectată. Ungaria va continua să primească gaz rusesc din sud, prin conducta TurkStream din Marea Neagră, deși dorea să păstreze și ruta ucraineană”, notează Reuters.
De la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, Gazprom va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile de la Chişinău, potrivit unui anunț făcut sâmbătă de grupul energetic rus.
Rusia furnizează Republicii Moldova circa 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Acesta este transportat prin conducte în regiunea separatistă Transnistria, care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei, scrie Agepres.
Rusia, care critică guvernul central al Moldovei de orientare spre vest, a spus că Moldova ar trebui să plătească o datorie pentru livrările anterioare. Conform calculelor rusești, datoria se ridică la 709 milioane de dolari. Moldova a stabilit datoria la 8,6 milioane de dolari. Gazprom a declarat anterior că dorește ca Moldova să plătească datoria înainte de a începe să pompeze gaz în țară prin rute alternative.
Transnistria și guvernul de la Chișinău au convenit în 2022 că toate gazele rusești primite de Moldova vor curge în regiunea separatistă, care în mod tradițional nu plătește combustibilul. Fără aprovizionarea cu gaze, centrala de generare a energiei ar putea să nu mai funcționeze, iar Moldova și Transnistria s-ar confrunta cu întreruperi de curent de câteva ore, similare cu cele experimentate de Ucraina din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii sale energetice în războiul lor, scrie Reuters.
Maia Sandu: Republica Moldova, pregătită să ajute Transnistria să treacă peste iarnă
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat ieri că a discutat cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian despre situația energetică a țării.
„După ce cu doi ani în urmă Gazprom a încetat să-și îndeplinească obligațiile contractuale în raport cu consumatorii de pe malul drept, acum a anunțat că va înceta să furnizeze gaze și pe malul stâng.
Pe malul drept suntem asigurați cu gaze naturale pentru sezonul de încălzire și întreprindem toate măsurile pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a energiei electrice. Pentru malul stâng, Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri de acolo.
Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a ne submina parcursul european. În astfel de momente, e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei. Și să folosim rațional energia”, a scris Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.
Premierul Dorin Recean: „Rusia foloseşte energia ca armă politică”
După anunțul făcut de Gazprom privind sistarea livrărilor în Transnistria, premierul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat că Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană în ostatici, informează Agerpres, care citează TV8.md.
“Această decizie confirmă, încă o dată, intenţia Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină şi căldură în mijlocul iernii. Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staţionată ilegal, în ostatici“, a scris Recean pe Facebook.
Guvernul de la Chişinău respinge categoric orice pretinsă datorie faţă de Gazprom, invalidată de un audit internaţional, şi a anunţat că va analiza toate opţiunile legale pentru a proteja interesele ţării.
“Guvernul condamnă aceste tactici opresive şi reiterează că nu va recunoaşte vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internaţional. Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependenţa de un singur furnizor pentru malul drept. Ţara noastră este pregătită să gestioneze orice situaţie apărută în urma deciziei Kremlinului. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse şi să protejăm consumatorii vulnerabili“, a dat asigurări Dorin Recean, conform Agerpres.
Măsuri de reducere a consumului de energie în Republica Moldova
Republica Moldova a anunțat vineri, 27 decembrie, că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie și va introduce măsuri pentru scăderea consumului cu cel puțin o treime, deoarece se pregătește pentru oprirea livrărilor de gaze naturale rusești, transmite Reuters. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom de provocarea unei crize energetice, spunând că firma refuză să furnizeze gaze printr-o rută alternativă.
Guvernul a anunțat că a aprobat o decizie privind restricționarea exporturilor de electricitate în timpul orelor în care consumul este la un nivel de vârf, de la 06:00 la 23:00 (04:00 – 21:00 GMT), iar premierul Dorin Recean a declarat că măsura temporară este necesară pentru rezolvarea situației.
Executivul de la Chișinău a anunțat, de asemenea, că va introduce măsuri pentru reducerea consumului de electricitate cu cel puțin 30% prin limitarea iluminatului stradal, oprirea scărilor rulante în unele clădiri publice și comerciale, și schimbarea programului de lucru pentru domeniile mari consumatoare de energie.
Guvernul are ca obiectiv folosirea tuturor capacităților de generare cu maximă eficiență și va continua să se concentreze pe sprijinirea investițiilor în energie regenerabilă, a declarat premierul. Acesta a adăugat: “Executivul va continua să încurajeze aceste companii. Fiecare megawat (MW) de energie produs în țară la un preț corect ne ajută. Suntem solidari și vom depăși împreună această situație impusă din exterior”, conform Agerpres.
La rândul lor, autoritățile din regiunea separatistă Transnistria a Moldovei au întrerupt duminică, 29 decembrie, aprovizionarea cu gaze către mai multe instituții de stat.
Limita a fost impusă cu două zile înainte de expirarea acordului de tranzit, ca urmare a refuzului Ucrainei de a-l prelungi în timp de război, care a stârnit temeri de întreruperi de curent în masă de Anul Nou în Moldova.
Compania care distribuie gaze în regiunea separatistă pro-rusă, Tiraspoltransgaz, a declarat că 12 instituții de stat au fost blocate în jurul orașelor Dubăsari și Bender, la granița cu zonele controlate de guvern ale Republicii Moldova. Acestea includ patru instituții de învățământ și o unitate medicală, precum și o secție de poliție și un parchet, potrivit Reuters.
Transnistrenii ar putea fi limitați și la informație. Ar putea fi limitată activitatea agenților economici care transmit unde radio, cu excepția celor controlate de către autoritățile de la Tiraspol, care difuzează programe informative, potrivit Stiri.md.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, sugerează că Moldovagaz ar putea fi naţionalizată
Totodată prim-ministrul Dorin Recean i-a solicitat ieri ministrului justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, revizuirea legislaţiei în domeniul naţionalizării, în cadrul şedinţei de luni, 30 decembrie, a guvernului de la Chişinău, relatează Agerpres, care citează deschide.md şi Reuters.
Compania de gaz Moldovagaz este deţinută în proporţie de 50% de Gazprom, Transnistria deţine circa 13% din acţiuni, iar Republica Moldova 35,6%, potrivit Reuters. Moldovagaz transportă gaz rusesc în Transnistria, unde acesta este folosit pentru a genera electricitate ieftină care este revândută guvernului Moldovei.
“Noi o să ne facem temele pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de şantaj. Doamna ministru Mihailov-Moraru, vă rog, în următoarele trei săptăpmâni, să revizuim toată legislaţia cu privire la naţionalizare în aşa fel încât noi să putem să acţionăm acolo, unde, în mod special, avem active strategice şi care, apropo, au fost preluate prin forţă şi şantaj. Şi noi trebuie să recuperăm activele noastre”, a declarat Dorin Recean în şedinţa de guvern.
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, în prima jumătate a lunii decembrie, că România va ajuta Republica Moldova cu energie. “Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic și, așa cum am făcut până acum, nu doar în baza acordurilor pe care țările noastre le au, ci a multor altor lucruri care ne unesc și ne vor uni mereu, vom fi alături de Chișinău”, a arătat el. Citește detalii în articolul: Burduja: România va ajuta Republica Moldova cu energie.