Republica Moldova și Transnistria se pregătesc să instituie stare de urgență în sectorul energetic

Scris de | 6 December, 2024
Republica Moldova și Transnistria se pregătesc să instituie stare de urgență în sectorul energetic
Republica Moldova se pregătește să instituie stare de urgență - sursa foto: Pixabay.com

Republica Moldova se pregătește ca săptămâna viitoare, începând cu 16 decembrie, să instituie stare de urgență în sectorul energetic, dat fiind că la 31 decembrie expiră contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, ceea ce conduce la riscuri majore în aprovizionarea cu gaze naturale și electricitate, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat joi demisii în lanţ în rândul şefilor instituţiilor responsabile de sectorul energetic și a preluat portofoliul ministrului energiei. Totodată, în Transnistria, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a solicitat vineri instituirea stării excepționale în economie. Decizia finală de a institui stare de urgență în sectorul economic va fi votată pe 11 decembrie, scrie publicația Ziarul Naţional din Chişinău.

Potrivit lui Krasnoselski, posibilitatea opririi furnizării de gaze către Transnistria „este o problemă care poate rămâne deschisă până pe 31 decembrie”, iar „riscurile sunt mari”, arată un comunicat de presă al acestora.

La Chișinău, premierul Dorin Recean, care deține portofoliul de ministru al Energiei până la numirea unui înlocuitor pentru Victor Parlicov, demis ieri din funcție, a condus astăzi o ședință de lucru la Ministerul Energiei.

Au fost trasate principalele direcții de activitate pentru perioada imediat următoare și pentru pregătirea instituirii stării de urgență în domeniul energetic. Săptămâna viitoare vom veni cu toate demersurile necesare către Comisia pentru Situații Excepționale, Guvern și Parlament pentru a o institui de la 16 decembrie”, a declarat vineri prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, conform Ziarul Naţional din Chişinău.

Avem în faţă un sezon rece dificil, cu multe riscuri. Frigul e folosit ca o armă împotriva oamenilor

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat joi demisii în lanţ în rândul şefilor instituţiilor responsabile de sectorul energetic, declarând într-o conferinţă de presă că preia personal portofoliul ministrului energiei şi a cerut instituirea stării de urgenţă energetice începând cu 16 decembrie, conform Agerpres, care citează NewsMaker şi Ziarul Naţional din Chişinău.

Recean a spus că le-a cerut ministrului energiei, Victor Parlicov, directorului general al Energocom, Victor Bînzari, şi unui membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, să-şi dea demisia din cauza situaţiei create în domeniul energetic în ţară.

Celor trei li se impută faptul că Republica Moldova nu a cumpărat gaze naturale în vară, atunci când preţurile erau mult mai mici decât la ora actuală.

“Am solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, pentru că el este responsabil de gestionarea sectorului energetic. A admis greşeli care ne-au adus în această situaţie de criză. Am solicitat şi demisia directorului general Energocom, Victor Bânzari. Compania nu a achiziţionat gaze atunci când a fost posibil. S-a ascuns în spatele unor proceduri birocratice. În felul acesta, ei nu au reuşit să asigure necesarul de gaze pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase preţuri”, a declarat Recean în conferinţa de presă.

“Am solicitat şi demisia membrului Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Chiar dacă nu avea competenţă, dânsul a blocat procurarea de gaze de către instituţiile responsabile atunci când erau preţurile cele mai convenabile. Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acţionat la momentul potrivit pentru a achiziţiona gaze la cel mai convenabil preţ. În loc să paseze vina pe altcineva, sarcina lor era să asigure R. Moldova cu gaze”, a adăugat premierul.

În acelaşi timp, şeful guvernului a anunţat că va merge săptămâna viitoare în parlament pentru a solicita instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie.

“Avem în faţă un sezon rece dificil, cu multe riscuri, iar din acest motiv am decis să cer parlamentului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic începând cu 16 decembrie 2024. Această stare de urgenţă va fi în vigoare până la depăşirea situaţiei legate de alimentarea cu gaze a cetăţenilor noştri, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Dar, cel mai important – pentru a gestiona eventualele consecinţe ale crizei şi pentru a asigura cu electricitate cetăţenii de pe malul drept al Nistrului. Trebuie să fim pregătiţi pentru toate scenariile, mai ales că de trei ani frigul e folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune“, a punctat Recean.

Republica Moldova, scenarii de interconexiune insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România

Premierul a indicat că deciziile de joi urmează şedinţei din urmă cu o zi cu instituţiile responsabile de asigurare a Republicii Moldova cu gaze naturale şi energie electrică în cadrul căreia s-au decis mai multe măsuri.

“Am pus în discuţie toate evoluţiile şi riscurile posibile atât în contextul războiului din Ucraina, cât şi în eventualitatea unor acţiuni ostile faţă de sectorul energetic al R. Moldova. Am solicitat ca instituţiile responsabile să fie pregătite să reacţioneze rapid şi eficient”, a subliniat Dorin Recean, enumerând câteva dintre aceste măsuri.

Potrivit acestuia, compania Moldelectrica urmează să asigure interconexiunea la o capacitate mai mare pentru a importa energie electrică în caz de necesitate. Tot Moldelectrica trebuie să pregătească scenariile de interconexiune insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România. Această companie trebuie să coordoneze cu omologii ucraineni logistica de mentenanţă a liniei de tensiune înaltă Isaccea – Vulcăneşti, pe teritoriul Ucrainei.

În acelaşi timp, societatea Energocom urmează să încheie contracte de contingenţă pentru ca cetăţenii să aibă curent electric în cazul în care Centrala de la Cuciurgan nu ar mai putea funcţiona. De asemenea, aceasta trebuie să încheie contracte de contingenţă pentru ca cetăţenii să beneficieze de gaze naturale, a transmis Agerpres.

Transnistria, “riscuri mari” de a rămâne fără gaze din Rusia

Gaze naturale - sursa foto: Pixabay.com
Gaze naturale – sursa foto: Pixabay.com

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a solicitat vineri instituirea stării excepționale în economie din cauza faptului că nu există certitudinea livrării gazelor rusești către regiunea separatistă a R. Moldova de la 1 ianuarie 2025, relatează Ziarul Naţional de Chișinău.

Potrivit lui Krasnoselski, posibilitatea opririi furnizării de gaze către Transnistria „este o problemă care poate rămâne deschisă până pe 31 decembrie”, iar „riscurile sunt mari”, arată un comunicat de presă al pretinsei președinții de la Tiraspol.

  • Decizia finală de a institui stare de urgență în sectorul economic va fi luată de așa-numitul consiliu suprem al regiunii, urmând să fie votată pe 11 decembrie.

Aceeași sursă precizează că Vadim Krasnoselski le cerut subalternilor săi „să continue negocierile” cu reprezentanții Rusiei, Republicii Moldova și ai altor state vizavi de tranzitul gazelor.

Republica Moldova nu depinde de gazele rusești, însă depinde de energia electrică produsă la centrala Cuciurgan din Transnistria, produsă din gazele pe care Gazprom le furnizează regiunii separatiste – câte 5,7 milioane de metri cubi pe zi, conform sursei citate.

Moldelectrica, în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității de import 

Întreprinderea de stat Moldelectrica a anunțat astăzi că este în proces de asigurare a măsurilor de intervenție în caz de necesitate pentru menținerea funcționalității infrastructurii de transport al energiei electrice, inclusiv prin colaborare cu operatorii de sistem și de transport din țările vecine.

Prin intermediul unui comunicat de presă făcut public vineri, Moldelectrica informează că a activat „cu succes”, la începutul lunii noiembrie curent, regimurile de insularizare pe patru linii electrice de înaltă tensiune 110 kV de interconexiune cu România.

În prezent, suntem în discuții cu Transelectrica privind utilizarea insulelor de consum, cu scopul majorării capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României. Suplimentar, Î.S. Moldelectrica a efectuat o adresare către OST-urile din regiunea de est a UE privind utilizarea capacității nealocate pe granițele blocului Ucraina – Republica Moldova, în cadrul alocărilor zilnice și intra-zilnice pe granița moldo-română. (…) Pentru asigurarea unui nivel de pregătire în caz de scenarii cu dezechilibre la nivel de sistem electroenergetic, Î.S. Moldelectrica a actualizat listele de deconectări manuale și este în proces de pregătire pentru eventuala activare a acestora”, se arată în comunicatul instituției.

Reprezentanții Moldelectrica au îndemnat cetățenii la calm, potrivit ziarulnational.md.

(Sursa main photo: Pixabay.com)