Energy Expo - Join the revolution

Tranziția energetică, val de oportunități pentru startup-uri

Scris de | 13 August, 2024
Tranziția energetică, val de oportunități pentru startup-uri
Inovatie - sursa foto: Pixabay.com

Sectorul energetic s-a plasat pe primul loc în preferințele investitorilor în startup-uri, atrăgând în total peste 3 miliarde de dolari doar în T1 2024. Fondurile au fost alocate în contextul strategiei de tranziție energetică a Europei către surse regenerabile cu o infrastructură puternic tehnologizată.

Startup-urile din industria energiei (energy tech) au depășit fintech-ul în Europa, devenind cel mai puternic sector, datorită unei serii de mega-investiții care accentuează eforturile Europei de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze.

Un raport al Dealroom.co relevă că energia a fost sectorul care a primit cele mai multe finanțări din partea investitorilor în startup-uri pentru al patrulea trimestru la rând.

În T1 2024, după energie s-au plasat sectoarele de sănătate (2,8 miliarde de dolari), fintech (2,8 miliarde de dolari), transporturi (1,7 miliarde de dolari) și cel de software pentru companii (1,6 miliarde de dolari).

Tehnologia europeană a avut un prim trimestru strălucit, demonstrând rezistența întregului ecosistem. Este deosebit de încurajator să constatăm că peste 500 de companii au strâns individual cel puțin 2 milioane de dolari sau mai mult, ceea ce arată că există o rezervă puternică de startup-uri care se vor extinde pentru a construi următoarea generație de companii care definesc industriile. Suntem încrezători că Europa își va continua acest avânt și în 2024“, a spus Sahar Meghani, partener în cadrul Visionaries Club.

Cele mai importante verticale cu impact asupra sectorului energetic care au atras finanțări în primele trei luni a fost cel al mobilității electrice (812 milioane de dolari), hidrogen (803 milioane de dolari), încărcare de vehicule electrice (525 de milioane de dolari) și clădiri verzi (513 milioane de dolari).

La nivel total în Europa, sectorul startup-urilor a atras 13,7 miliarde de dolari de la investitori în T1 2024, din care în România au ajuns aproximativ 26 de milioane de dolari, relevă raportul Dealroom.co.

Interes în România pentru eficiență

Eficiența energetică este una dintre marile provocări pentru firmele antreprenoriale din România și vedem că există startup-uri care lansează produse și servicii adresate atât consumatorilor casnici, cât și companiilor. Firmele locale alocă o zecime din investițiile totale către segmentul de eficiență energetică, fiind aproximativ la media Uniunii Europene și sub Statele Unite ale Americii, potrivit unui sondaj al Băncii Europene de Investiții (BEI). O concluzie a studiului este că firmele mai vulnerabile la creșterea costurilor cu energia au predispoziția mai mare de a investi în îmbunătățirea eficienței energetice.

Totodată, firmele din România raportează că o treime din stocul lor de clădiri are un nivel superior de eficiență energetică, comparativ cu două cincimi în UE și similar cu cel din SUA.

Startup-urile sunt esențiale în sprijinirea tranziției ambițioase la energia verde a UE, oferind soluții agile, inovatoare, care se pot adapta rapid nevoilor pieței”, a explicat Matei Stratan, CEO al startup-ului Ogre AI, pentru Energy Magazine. Ogre AI a dezvoltat proprii algoritmi de inteligență artificială (AI) prin care se poate optimiza producția, consumul și distribuția de energie electrică.

Prin tehnologia dezvoltată, startup-ul urmărește să îmbunătățească acuratețea prognozelor privind cererea și oferta de energie. Astfel, jucătorii din piață pot să opereze mai eficient, reducând risipa și asigurând că producția de energie se aliniază îndeaproape cu cererea consumatorilor și necesarul rețelei. Totodată, tehnologia Ogre AI facilitează încorporarea fără întreruperi a surselor de energie verde în rețeaua națională prin predicția mai eficientă a producției.

Întrebat cum se raportează marile companii din industria energetică la soluțiile startup-urilor, Matei Stratan punctează că deschiderea la colaborare este în creștere și se simte mai ales din partea operatorilor din cele mai mari țări.

Experiența noastră a arătat că, demonstrând beneficii tangibile și aliniind soluțiile noastre la obiectivele strategice ale operatorilor, putem stabili parteneriate puternice care să stimuleze creșterea și inovarea reciprocă. Prin astfel de inițiative ale marilor operatori, compania noastră a început deja proiecte în Austria, Germania și Olanda”, a explicat CEO-ul Ogre AI.

Și Alexandru Mureșan, co-fondator și CEO al startup-ului Renergia, susține că există „o oarecare doză de conservatorism din partea companiilor de energie în privința start-up-urilor, care sper că va fi depășită în următorii ani”.

Renergia lucrează deja la un proiect de cercetare împreună cu compania Electrica SA și Universitatea Tehnică din Cluj. Startup-ul a lansat propria aplicație pentru telefon prin care se automatizează partea de bilanț energetic.

Potrivit co-fondatorului, Renergia se adresează consumatorilor rezidențiali, „nuca cel mai greu de spart” în tranziția energetică. Acesta estimează că aplicația dezvoltată de startup se poate plia pe nevoile celor 9 milioane de gospodării din România, care ar putea lua decizii în scopul eficientizării consumului de energie.

„Planul de eficiență energetică include soluții pentru investiții în electrocasnice noi și în sisteme de iluminat. Am dimensionat și un configurator de sisteme fotovoltaice do-it-yourself pentru consumatorii rezidențiali. Printr-un singur click generăm un mic proiect de sisteme fotovoltaice și se poate corela cu un instalator autorizat la nivel național”, a explicat Alexandru Mureșan, co-fondator și CEO al Renergia, pentru Energy Magazine. Totodată, echipa Renergia se pregătește să integreze și o soluție de finanțare pe credite verzi, astfel încât aplicația să devină un one-stop-shop pe partea de sisteme fotovoltaice, dar și pe partea de stații de încărcare/pompe de căldură.

Totodată, compania a demarat cercetarea pentru un nou produs Energy Box, care este de fapt un contor smart în miniatură care se va conecta în tablou electric din casă cu o singură clemă, pe circuitul general.

„Renergia Box se conectează în aplicația Renergia și prin AI – algoritmi avansați realizați de echipa internă, și metode statistice probabilistice, va fi capabil să detecteze toți consumatorii energetici relevanți. Nu va mai fi nevoie de prize inteligente pentru a vedea cât consumă frigiderul, de exemplu. Aceeași soluție o dezvoltăm împreună cu Electrica SA pentru clădiri comerciale. Astfel, companiile pot vedea la final de lună care este consumul de energie din iluminat, din HVAC (încălzire-răcire), echipamentele IT”, a spus acesta.

Prim contorul smart putem avea o informație despre consum la fiecare 15 minute, iar în prezent rata lor de adopție în România este de 20%.

„Planul nostru de eficiență energetică vine în sprijinul furnizorului de energie și al consumatorilor, care devine un jucător activ în rețea”, a adăugat Alexandru Mureșan. Potrivit acestuia, eficiența energetică nu trebuie privită ca un cost, ci ca o investiție.

Renergia a atras deja finanțări de peste 300.000 de euro și startup-ul se pregătește pentru o nouă rundă de finanțare, având în același timp obiectivul de a extinde partea de cercetare. În prezent, compania este în analiză pentru un grant de 1,4 milioane de euro prin European Innovation Council Accelerator, parte din Fondul European pentru Inovare.

În funcție de perspectivele de finanțare, Renergia Box ar urma să se lanseze în primăvara/vara anului 2025.

„Renergia Box va avea o strategie în doi pași. Distribuția produsului se face mai ușor prin companiile care au deja bazele clienților și acolo putem vorbi deja de abonamente – de exemplu prin integrarea unui sistem de plată în rate în factură, a mai explicat acesta.

Cum abordează startup-urile din Europa provocarea tranziției energetice

Nevoia de accelerare a tranziției energetice către surse regenerabile este mai importantă ca oricând având în vedere că temperatura medie globală este deja cu 1,2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial. Europa a început să răspundă la această provocare, iar potrivit Agenției de Mediu Europene (EEA), 22,5% din energia consumată în UE a fost generată din surse regenerabile în anul 2022.

În acest context au fost lansate tot mai multe startup-uri care implementează soluții inovatoare în zona de energie regenerabilă care pot crește gradul de sustenabilitate al companiilor și gospodăriilor.

Unul dintre cele mai dinamice startup-uri din sectorul de energie este Aerones. Compania fondată în Letonia este specializată în servicii robotizate de inspecție și întreținere a turbinelor.

La începutul acestui an, Aerones a primit un grant de 4,4 milioane de euro din Fondul pentru inovare. Compania va utiliza fondurile pentru a produce roboți pentru repararea paletelor de turbine eoliene.

Înființată de Dainis Kruze și Janis Putrams, soluția robotică modulară patentată de Aerones oferă o suită completă de servicii de inspecție (vizuală externă, a paletelor interne, de protecție împotriva trăsnetului, cu ultrasunete), de întreținere (vopsire, acoperire cu strat fobic de gheață, curățare a paletelor și a turnurilor) și de reparații. Bugetul total al proiectului este de 7,4 milioane de euro.

Compania își desfășoară activitatea în peste 27 de țări din întreaga lume și are ca scop utilizarea tehnologiei sale brevetate pentru a reduce complexitatea și costul inspecțiilor, facilitând astfel o tranziție mai rapidă la nivel mondial către energia regenerabilă.

Din Spania vine startup-ul BASQUEVOLT, care dezvoltă baterii cu litiu solid-state pentru vehicule electrice, transporturi grele, energie regenerabilă și dispozitive electronice.

În cooperare cu CIC energiGUNE, partenerul său de cercetare avansată, compania a testat primele sale celule multistrat începând 2022, demonstrând că tehnologia sa poate atinge o densitate energetică foarte ridicată (1 000 Wh/l și 450 Wh/kg), reducând în același timp în mod semnificativ costurile totale ale pachetului de baterii. Celulele de baterii BASQUEVOLT pot fi produse printr-un proces mai eficient și mai puțin complex, ceea ce creează o reducere cu 30% a investiției de capital necesare per GWh într-o gigafabrică și cu 30% mai puțină energie utilizată per kWh produs, în comparație cu bateriile litiu-ion.

Compania a anunțat că va începe producția de celule de baterii în anul 2027, având ca obiectiv atingerea unei capacități de 10 GWh. La finalul anului 2022, startup-ul a atras o finanțare de 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea tehnologiei sale pentru baterii.

Între timp, în Germania s-a dezvoltat startup-ul Caphenia, specializat pe producția de combustibili sintetici regenerabili printr-un proces care transformă dioxidul de carbon și biogazul în combustibil. Acest proces, alimentat cu energie regenerabilă, are ca scop reducerea emisiilor de carbon prin furnizarea unei alternative ecologice pentru alimentarea motoarelor și a sistemelor de propulsie existente.

Combustibilii sintetici obținuți prin procedeul companiei permit o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de până la 92% în comparație cu combustibilii fosili.

Sectoarele de top după volumul investițiilor fondurilor de venture capital*

Sector  Volum

Mobilitate electrică     812 milioane de dolari

Hidrogen         803 milioane de dolari

Tehnologie industrială            706,5 milioane de dolari

Tehnologie urbană      597 milioane de dolari

Încărcare vehicule electrice    523 milioane de dolari

Clădiri verzi    513 milioane de dolari

Materiale avansate      503 milioane de dolari

Economie circulară     404 milioane de dolari

*selecție Energy Magazine la nivelul T1 2024

Sursa: Dealroom.co

NOTĂ: Acest articol a fost publicat în primul număr al revistei ENERGY MAGAZINE. Pentru a descoperi subiecte similare, cumpără cel de-al doilea număr al revistei, pe care o găsești în punctele de difuzare a presei din țară (ex: Inmedio).