Primvicepreședintele PATRES, Martin Moise, a sugerat câteva evoluții ale prețului energiei electrice în piața SPOT, în zilele trecute, cu constatarea că în anumite intervale orare, când consumul este redus, prețul energiei era undeva în jurul a 30 de lei/MWh, în schimb în orele de vârf acesta depășea 600-700 de lei/MWh, pe parcursul aceleași zile. Concluzia este că ”energia din surse regenerabile este ieftină. Sigur, nu este disponibilă tot timpul, dar este ieftină. Vor fi zile în care vom vedea foarte multe prețuri negative la energie”, a afirmat Martin Moise, la Solar Energy Bucharest Summit.
Pentru a Evita însă aceste discrepanțe devine obligatoriu ca noile investiții în capacități de producție regenerabile să aibă în compenență și stocare . „Să încurajăm orice fel de investiții, care însă nu vor sta în picioare fără stocare”, este semnalul de alarmă adresat de către reprezentantul producătorilor de energie din surse regenerabile din România.
La rândul lui, fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan confirmă necesitatea stocării și estimează că această capacitate în baterii de stocare a energiei electrice va ajunge la 2,5-3 GWh, cu ajutorul schemelor de sprijin existente.
“Avem contractați 1,6 GWh de capacități din stocare prin PNRR, în urma licitației de 150 de milioane de euro închisă anul trecut. Se va ajunge undeva între 2,5 și 3 GWh, contracte semnate, și urmează o nouă licitație de 150 de milioane de euro pentru stocare în baterii pentru producători independenți” a spus Dan Drăgan. El a amintit și despre capacitățile de stocare a energiei electrice cu o capacitate de 300 MWh, care au fost puse în funcțiune fără scheme suport.
“Cred că ne vom atinge țintele de energie regenerabilă și de capacități care să balanseze această energie regenerabilă. Mă uit la capacitățile pe gaze, care vor asigura o echilibrare foarte bună, viitoarele centrale de la Iernut și Mintia vor aduce un plus de stabilitate sistemului, iar la acestea se adaugă și motoare termice pe gaze cu o capacitate de 500 MW”, a mai spus Drăgan.
Potrivit ultimelor date ale Transelectrica, în momentul de față sunt active 13 instalații de stocare a energiei electrice în baterii, cu o putere instalată de 137 MW și o capacitate de circa 270 MWh.