Siemens AG Austria și OMV AG au semnat un acord de cooperare pentru reducerea emisiilor de CO2 generate de traficul vehiculelor de mare tonaj și al companiilor de logistică. Prin memorandumul de înțelegere, cele două companii intenționează să furnizeze soluții de încărcare inovatoare – așa-numitele eDepots. Proiectul va fi implementat inițial, într-o fază pilot, în Austria, România, Slovacia și Ungaria, potrivit unui comunicat de presă comun al acestora.
„Dorim să implementăm împreună soluții inovatoare și eficiente pentru electrificarea parcurilor de vehicule de mare tonaj, care nu doar să depășească provocările tehnologice actuale, ci și să deschidă calea către soluțiile de mobilitate de viitor”, declară Gerrit Pürstl, care conduce domeniul eMobility la Siemens AG. „Acest parteneriat marchează un alt reper în efortul nostru de a transforma traficul generat de autobuze și vehicule de mare tonaj din Europa în unul mai prietenos cu mediul.”
Motorizarea electrică joacă un rol din ce în ce mai important în traficul vehiculelor de mare tonaj. Numărul de autobuze și camioane electrice a crescut semnificativ în ultimii ani, iar operatorii de astfel de vehicule au nevoie de opțiuni corespunzătoare de încărcare, potrivit celor două companii.
Prin memorandumul de înțelegere, Siemens AG și OMV AG intenționează să furnizeze soluții de încărcare inovatoare – așa-numitele eDepots – pentru a răspunde cerințelor de mobilitate sustenabilă ale operatorilor de flote, în special din sectorul transporturilor și logisticii.
„Combinându-ne forțele și expertiza, prin stațiile electrice gestionate de OMV AG oferim soluții inteligente complete. Prin această inițiativă, ne dorim să facem cât mai ușoară tranziția către mobilitatea electrică pentru clienți”, subliniază Peter Vysny, Vicepreședinte eMobility OMV AG.
Prin utilizarea soluției eDepots, orientată către vehiculele moderne de mare tonaj, companiile din domeniu au posibilitatea nu doar să reducă semnificativ costurile operaționale și emisiile de CO2, ci și să crească disponibilitatea flotelor.
OMV AG se concentrează pe soluțiile integrate eDepots, care includ o gamă variată de servicii – de la planificarea infrastructurii, la instalarea stațiilor de încărcare, până la optimizarea utilizării rețelei și analize detaliate, se mai arată în comunicat.
ACEA: Infrastructura de încărcare pentru pentru camioane, aproape zero
Decarbonizarea transportului de camioane și autobuze implică mulți jucători din întregul ecosistem de transport și logistică.
„Astăzi există aproape zero infrastructură publică de încărcare adecvată pentru camioane și autobuze. Europa are nevoie de cel puțin 50.000 de încărcătoare accesibile publicului și de cel puțin 700 de stații de alimentare cu hidrogen pentru a atinge obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 45% până în 2030. Schemele de prețuri ale carbonului și stimulentele menite să reducă decalajul în costul total de deținere dintre vehiculele diesel tradiționale și omologii lor cu emisii zero sunt insuficiente.
Camioanele și autobuzele susțin modul nostru de viață, alimentând economia UE și deservind societatea, cu aproape 80% din mărfurile transportate de camioane și peste jumătate din călătoriile de transport public efectuate cu autobuze”, arată Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA).