Energy Expo - Join the revolution

Roxana Mînzatu va fi vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene

Scris de | 17 September, 2024
Roxana Mînzatu va fi vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene
Sursa foto: https://www.facebook.com/roxanaminzatubrasov

Roxana Mînzatu, candidata României pentru Comisia Europeană, a primit postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în noua Comisie Europeană, a anunţat marţi, la Bruxelles, preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, transmite Agerpres.

“Sunt foarte bucuroasă să îi încredinţez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţe şi pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competenţe, educaţie şi cultură, locuri de muncă de calitate şi drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competenţelor şi pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esenţiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.

Politiciana germană a anunţat că noua Comisie va fi mai suplă, cu posturi interconectate şi nu va mai avea posturi de vicepreşedinţi simpli, ci şase vicepreşedinţi executivi.

În ceea ce priveşte paritatea de gen, Ursula von der Leyen a transmis că din noua echipă vor face parte 11 femei, ceea ce reprezintă 40% din Colegiul Comisarilor.

În afară de Roxana Mînzatu, au mai primit posturi de vicepreşedinţi executivi candidata Spaniei, Teresa Ribera, care va fi vicepreşedintă executivă pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă. Ea va fi responsabilă şi de politica de concurenţă şi va îndruma activitatea pentru a se asigura că Europa rămâne pe drumul cel bun pentru obiectivele sale stabilite în Pactul verde european. Ribera va trebui totodată să asigure decarbonizarea şi industrializarea economiei UE.

Finlandeza Henna Virkkunen va fi vicepreşedintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie. Ea va fi totodată responsabilă pentru portofoliul tehnologiilor digitale şi emergente.

Francezul Stephane Sejourne va fi vicepreşedintele executiv pentru prosperitate şi strategie industrială. El va fi, de asemenea, responsabil pentru industrie, IMM-uri şi piaţa unică.

“El se va ocupa de activitatea de a pune în aplicare condiţiile pentru ca companiile noastre să prospere – de la investiţii şi inovare la stabilitate economică şi comerţ şi securitate economică”, a explicat şefa Comisiei Europene, într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Estona Kaja Kallas va fi şefa diplomaţiei UE şi vicepreşedintă.

Ne aflăm într-o perioadă de rivalităţi strategice şi de instabilitate. Politica noastră externă şi de securitate trebuie elaborată având în minte această realitate şi trebuie să fie aliniată mai mult cu interesele noastre. Ştiu că pot conta pe ea să realizeze toate aceste lucruri – şi să fie puntea între politicile noastre interne şi externe. Şi să se asigure că rămânem o Comisie Geopolitică“, a subliniat Ursula von der Leyen.

De asemenea, italianul Raffaele Fitto va fi vicepreşedinte executiv pentru coeziune şi reforme. “El va fi responsabil pentru politica de coeziune, dezvoltarea regională şi oraşe. Ne vom baza pe experienţa sa vastă pentru a ajuta la modernizarea şi consolidarea politicilor noastre de coeziune, investiţii şi creştere”, a mai spus şefa Comisiei Europene, conform Agerpres.

Short Bio Roxana Mînzatu

Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii din Bucureşti (2002), Roxana Mînzatu deţine un master în Integrare Europeană obţinut la Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” (2005). Printre funcțiile relevante se află cele de Secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene (martie – septembrie 2015) şi preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (sept. 2015 – ian. 2016). În 2019, a fost ministrul Fondurilor Europene (iunie – noiembrie).

A fost secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (decembrie 2021 – martie 2022) şi secretar de stat la Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene (martie 2022 – iulie 2024), potrivit Agerpres.