Energy Expo - Join the revolution

Renergia din România ajunge în finala Global Startup Awards

Scris de | 24 July, 2024
Renergia din România ajunge în finala Global Startup Awards
Alexandru Mureșan, CEO Renergia, (stânga) și Dacian Jurj, COO Renergia

Renergia a ajuns în top 1% dintre startup-urile la nivel mondial recunoscute de Global Startup Awards. Startup-ul românesc a câștigat deja „Bestnewcomer 2023” în Europa Centrală de Est și va reprezenta România și regiunea CEE la Marea Finală de la Istanbul. Votul public este o componentă cheie a procesului de evaluare, așa că pot fi ajutați să reprezinte ecosistemul de startup-uri din România la nivel mondial, votându-i.

Puteți susține startup-ul românesc votând aici: public-voting.globalstartupawards.com
 
Global Startup Awards este cea mai mare competiție independentă a ecosistemului de startup-uri. Folosind structura sa de competiție și evenimente, GSA desfășoară programe în întreaga lume. Organizația își are sediul central în Copenhaga și este prezentă în peste 120 de țări (împărțite în 12 regiuni) de pe 3 continente, extinzându-se rapid.
  • Renergia va reprezenta România și întreaga regiune la Global Startup Awards, eveniment programat pentru septembrie la Istanbul, Turcia, unde vor participa peste 70.000 de companii din peste 120 de țări.
Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a lansat la finele anului trecut Renergia, prima aplicație mobilă din România care eficientizează consumul de energie și reduce costurile facturilor la energie, arată un comunicat de presă citat de economica.net.

Energy Advisor, cu Renergia, a fost singurul start-up din România invitat la summit-ul COP28, Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, cel mai mare și mai important eveniment din lume în domeniul schimbărilor climatice, arată comunicatul.

Renergia, care este, totodată, și prima aplicație de sustenabilitate lansată în România, analizează consumul de energie în gospodărie și generează o estimare a costurilor lunare și anuale aferente și oferă date despre potențialul de economisire la energia electrică și termică. Analiza realizată de Renergia are la bază un algoritm inovativ, ce îmbină concepte de statistică și probabilistică cu algoritmi avansați, asistați de inteligență artificială, mai spune comunicatul.

Algoritmul proprietar Renergia este antrenat să detecteze valori aberante și să realizeze predicții precise ale consumului energetic, folosindu-se de o serie de informații de bază. Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică și termică, generând, în același timp, planuri personalizate de eficiență energetică pentru utilizatori.

Utilizarea aplicației Renergia poate reduce, în consecință, cu până la 30% costurile lunare cu factura la energie (electrică și termică), atunci când sunt puse în aplicare măsurile de eficiență energetică recomandate. Reducerea facturilor depinde și de configurația echipamentelor din gospodărie şi, în special, de nivelul de izolare termică a locuinței.

Aplicația Renergia poate fi utilizată și pentru face o radiografie complexă a amprentei de carbon în sectorul rezidențial. În prezent, amprenta de carbon medie a unei gospodării din România, raportată la consumul de energie finală (electrică și termică) depășește 2.200 de kg de CO2 / an.

„Abordarea propusă de Renergia este inovativă şi unică. Astăzi nu există o abordare similară nici în România şi nici la nivel întregii Europe. În configurarea aplicației, am pornit de la ideea că ce nu putem măsura, nu putem îmbunătăți. De aici, componenta foarte importantă a stabilirii amprentei de carbon, pe lângă cea a eficientizării consumului de energie și a reducerii costurilor facturilor”, spune Dr. Ing. Alexandru Mureșan, CEO Renergia, menționând că, în România, risipa de energie este enormă, iar implementarea măsurilor de eficiență energetică şi utilizarea de surse regenerabile trebuie încurajate pentru că, pe de-o parte, ne vor crește reziliența, prin reducerea dependenței față de sursele centralizate, iar pe de altă parte vor crește gradul de confort al românilor în propriile gospodării.

Etichete: , , ,