Proiectul privind construirea reactoarelor nucleare de tip SMR de la Doicești este în grafic, a anunțat ministrul de resort, Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, la finalul anului sau la începutul anului viitor vor exista toate datele necesare pentru a lua decizia finală de investiție în cazul reactoarelor modulare mici.
„Investițiile de la Doicești și Cernavodă merg în continuare la fel, sunt în grafic. La reactoarele 3 și 4 știți că anul trecut am semnat la Baku contractul acela cu consorțiul cu puternică prezență americană Fluor și Sargent & Lundy, două companii de renume, Ansaldo plus canadienii de la AtkinsRealis. Proiectul, sunt convins, se va întâmpla. Este cel mai important contract și, din punctul meu de vedere, nu are ce să se întâmple să nu vedem reactoarele în orizontul 2031 – 2032, cu rezerva că la un proiect nuclear pot exista și anumite întârzieri. Se întâmplă în toată lumea, dar ăsta e obiectivul”, a afirmat Burduja, într-o conferință de presă.
O decizie de investiție privind proiectul SMR Doicești va fi luată la finalul anului sau în 2026
În ceea ce privește proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, Burduja a arătat că o decizie finală de investiție va putea fi luată cel mai devreme la finele acestui an sau în 2026.
„La SMR-uri, suntem în FEED 2, deci este etapa de studiu de detaliu și, într-un calendar optimist, la finalul anului, dacă nu, undeva în cursul anului viitor, vom avea toate datele necesare pentru a lua decizia finală de investiții.
Deci vom ști exact cât costă, cine sunt posibilii parteneri, cine pune banii și în ce măsură România poate să ducă acest proiect până la final. Și acolo este implicată Fluor.
NuScale este tehnologia americană deținută majoritar de compania Fluor. Este o companie din Texas, foarte solidă și, de altfel, aceste colaborări au fost începute în prima administrație Trump. Deci, cred că vom avea sprijinul părții americane”, a mai spus ministrul, citat de Agerpres.
Proiectul SMR Doicești, prima centrală NuScale din Europa
Proiectul SMR Doicești vizează dezvoltarea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.
Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation si Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea și implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în Romania, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare.
Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare și inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doicești, se arată într-un comunicat al SNN, remis Bursei de Valori București.