Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor!

Scris de | 18 January, 2024
Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor!

Drumul național 17 Dej – Vatra Dornei începe să șerpuiască undeva din comuna Livezile, imediat după Bistrița, printr-o zonă de munte de o frumusețe rară. De-a stânga și de-a dreapta șoselei, case impunătoare și de bun-gust au schimbat total peisajul pe care îl știam în urmă cu vreo 40 de ani, când, în trupele de vânători de munte fiind, băteam la picior aceste locuri. Valea Bârgaielor se întinde pe o distanță de câteva zeci de kilometri și arată o nouă viață a locuitorilor zonei. De la Mureșenii Bârgăului, drumul ce face spre dreapta duce înspre Colibița, noua perlă turistică a Ardealului, căreia i se spune deja „Mica Elveție”. Dar, ce este dincolo de drum?

Text: Alex Moldovan

Mirajul acestor locuri văzute acum doar prin geamul mașinii s-a spulberat însă a doua zi, când împreună cu invitații Asociației Energia Inteligentă am vizitat câteva locuințe izolate din Munții Bârgăului, pe care AEI a reușit să monteze instalații fotovoltaice, în lipsa curentului electric. Aici am descoperit fața nevăzută a Văii Bârgaielor, care contrastează total cu ceea ce văzusem doar din drumul național.

Mulțumită Asociației Energia Inteligentă, am avut șansa de a ajunge la mai multe case izolate din munții României, case care au fost dotate cu panouri solare, pentru că liniile electrice lipsesc cu desăvârșire. Începând din Întregalde, județul Alba, continuând cu Munții Apuseni, Munții Ciucului sau Munții Căpățânii, oamenii păreau obișnuiți cu lipsa curentului electric.

Dar parcă în niciunul din locurile enumerate nu am văzut atâta sărăcie si tristețe. Oameni bătrâni alături de nepoți de doar câțiva ani au trăit o viață la lumina lămpașului. Chiar și în momentul de față, „lampa cu fotoghin” atârnă de grinda camerei sărăcăcioase în care locuiesc deopotrivă bătrânii cu nepoții și copiii, sau doar bătrânii singuri. O vacă, un porc și o brumă de ajutor social de la primărie îi ajută să supraviețuiască într-o lume pe care noi de mult am uitat-o.

Și totuși, pe fețele îmbătrânite mult prea devreme ale acestor oameni a reapărut speranța. Un gest simplu în aparență, acela de a le fi montate panouri fotovoltaice, face lumină și la propriu, și la figurat în sufletele bârgăoanilor uitați de lume și chiar de semenii lor. Pentru copii în mod deosebit este un nou început în viață. Pentru cei bătrâni, chiar dacă este cam târziu, va urma un trai mai suportabil.

AEI a finalizat cea de-a șasea etapă a proiectului „Energie pentru Viață”

Asociația Energia Inteligentă a finalizat cea de-a șasea etapă a proiectului „Energie pentru Viață”, prin care au fost montate panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate din comuna Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, zona Munților Bârgăului. Casele beneficiare ale proiectului nu au fost racordate niciodată la rețeaua de electricitate, iar locuitorii lor sunt persoane în vârstă și copii – o bunică ce își crește cu bucurie cei doi nepoți părăsiți de mamă, oameni bătrâni cu căsuțe curate și grădini îngrijite, cel mai în vârstă fiind o femeie de 97 de ani. De acum, pentru ei, diferența dintre întuneric și lumină, atunci când se înnoptează afară, va fi făcută de simpla apăsare a unui întrerupător.

Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, proiectul „Energie pentru Viață” a fost primit cu mult entuziasm și a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibilă derularea lui în șase etape: localitatea Întregalde, județ Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, județ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja și Vintileasca, județ Vrancea (septembrie 2022), satul Valea Rotundă, comuna Dealu, județ Harghita (decembrie 2022), comunele Leșu (iunie 2023) și Prundu Bârgăului (iulie 2023), ultimele două aflate în județul Bistrița-Năsăud.

„Deși pentru marea noastră majoritate este considerată «normalitate», în continuare foarte multe persoane nu au încă acces la energie electrică. Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în proiecte cu impact asupra societății, care pot face o diferență, fie că vorbim de autorități ale statului, de mediul privat sau de ONG-uri, pentru că doar împreună putem aduce o schimbare în bine în viața semenilor noștri. O societate poate evolua doar arătând grijă față de oameni și mediu. Prin proiectul „Energie pentru Viață” am creat mediu optim pentru dezvoltarea resursei umane, concomitent cu protejarea naturii – am aprins lumina în casele oamenilor, folosind energie din surse regenerabile. Le mulțumim pentru implicare tuturor celor care ne susțin și sperăm să nu ne oprim aici, ci să continuăm acest proiect și în anii următori”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Etichete: ,