Rețele Electrice România a investit 1,2 miliarde lei în 2024 în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice de distribuție.
Potrivit unui comunicat al companiei, valoarea totală a investițiilor este cu 27% mai mult decât în anul anterior.
Din această sumă, 950 milioane de lei au provenit din fonduri proprii, iar restul din alte surse. Scopul investițiilor a fost creșterea rezilienței rețelei de distribuție prin modernizarea și extinderea infrastructurii.
Proiectele esențiale au fost implementate în regiunile Muntenia Sud, Banat și Dobrogea și au vizat modernizarea și construirea de stații de transformare, precum și extinderea și modernizarea liniilor electrice aeriene și subterane. Aceste investiții contribuie la îmbunătățirea calității și siguranței alimentării cu energie electrică, extinderea capacităților de racordare pentru noi consumatori și digitalizarea rețelei pentru o gestionare mai eficientă a întreruperilor neplanificate.
„Derulăm proiecte de amploare în întreaga infrastructură de distribuție a energiei electrice, cu investiții care anul trecut au depășit pragul de 1,2 miliarde de lei, investind cu 27% mai mult decât în anul precedent. Proiectele desfășurate pe parcursul anului 2024 au vizat investiții în infrastructura rețelelor de înaltă, medie și joasă tensiune, cu scopul de a aduce beneficii clienților noștri pe termen lung. Continuăm să facem pași relevanți spre a construi rețele inteligente, reziliente, care să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluții adaptate la noile realități ale tranziției energetice”, a declarat Mihai Pește, Director General al Rețele Electrice România.
Principalele realizări în cifre pentru 2024:
- 1 stație nouă construită, 5 stații modernizate
- 4 linii de înaltă tensiune noi, 14 linii de înaltă tensiune modernizate
- 92 de linii de medie tensiune noi, 408 linii de medie tensiune modernizate
- 18 posturi de transformare noi, 18 posturi modernizate
- 15 linii noi de joasă tensiune, 326 linii modernizate
- 84 de puncte de telecontrol adăugate în procesul de digitalizare
- 260.000 de contoare inteligente instalate, ridicând totalul la 1,7 milioane, cel mai mare număr din România
Investiții regionale semnificative:
- București: modernizarea stațiilor Filaret și Obor, reabilitarea rețelelor din zonele Scărlătescu și Caracas și înlocuirea cablurilor subterane din zona Filaret și Vulcan (82 milioane lei)
- Ilfov: amplificarea stației Solex la 40 MVA, modernizarea rețelelor din Popești-Leordeni și trecerea în subteran a liniilor de 110 kV Fundeni-Afumați și Fundeni-CET Brazi (40 milioane lei)
- Giurgiu: modernizarea rețelelor din Clejani, Isvoarele, Valea Dragului, Stoenești și Vedea (18,2 milioane lei), plus înlocuirea stâlpilor de lemn pentru siguranță
- Constanța: construire și racordare stație nouă în Mamaia Nord, modernizarea stației Cobadin și modernizarea liniilor de joasă tensiune în Vasilați, Șoldanu și Greci (46 milioane lei)
- Călărași, Ialomița: modernizarea rețelelor din Slobozia și a liniei de medie tensiune Mănăstirea (8 milioane lei)
- Timiș: modernizarea stației IRUM și integrarea stației Dumbrăvița în sistemul de telecontrol (16,3 milioane lei)
- Arad: modernizarea liniei CET Arad – CFR Șofronea și a rețelelor din zona a două posturi de transformare (7,6 milioane lei)
- Caraș-Severin: modernizarea rețelelor din Bănia și Băuțar și modernizarea liniei Văliug (9,5 milioane lei)
- Hunedoara: modernizarea rețelelor din Uricani, Petroșani, Petrila și înlocuirea stâlpilor de lemn pentru siguranță (3,7 milioane lei)
Potrivit comunicatului, pentru 2025, Rețele Electrice România va continua investițiile în modernizarea și digitalizarea rețelelor. Vor fi demarate proiecte finanțate prin POIM și Fondul pentru Modernizare, cu un buget de 1,4 miliarde lei, dintre care 340 milioane lei din fonduri proprii.
Compania operează o rețea de aproximativ 134.000 km în Muntenia Sud, Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Cu 289 stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare, strategia sa vizează îmbunătățirea calității serviciilor, siguranței și sustenabilității infrastructurii electrice din România.