Comisia Europeană (CE) a prezentat astăzi Pactul Industrial Curat, un plan de afaceri pentru sprijinirea competitivității și rezilienței industriei europene. Acest pact va accelera decarbonizarea, asigurând în același timp viitorul producției în Europa. Pactul va mobiliza pe termen scurt peste 100 de miliarde de euro pentru sprijinirea industriei curate europene, a transmis Executivul de la Bruxelles.
Industria europeană se confruntă cu costuri ridicate ale energiei și o concurență globală acerbă, deseori neloială, iar sprijinul urgent este esențial. Pactul poziționează decarbonizarea ca un motor puternic de creștere economică, oferind un cadru previzibil pentru companii și investitori, reafirmând angajamentul Europei de a deveni o economie decarbonizată până în 2050.
Președinta CE, Ursula von der Leyen, a declarat: „Europa nu este doar un continent al inovației industriale, ci și al producției industriale. Cu toate acestea, cererea pentru produse curate a încetinit, iar unele investiții s-au mutat în alte regiuni. Știm că prea multe obstacole încă împiedică companiile noastre, de la prețuri ridicate la energie până la o reglementare excesivă. Pactul pentru Industria Curată își propune să elimine aceste bariere și să creeze un model de afaceri clar pentru Europa.”
Comisia ia, de asemenea, măsuri pentru eficientizarea reglementărilor și reducerea birocrației. Aceste inițiative sunt rezultatul unui dialog activ cu liderii industriei, partenerii sociali și societatea civilă, în cadrul Declarației de la Anvers pentru un Pact Industrial European și al Dialogurilor pentru Tranziția Curată, se arată în comunicatul de presă al Executivului de la Bruxelles.
Un plan de afaceri pentru decarbonizare, reindustrializare și inovație
Pactul Industrial Curat se concentrează pe două sectoare esențiale: industriile mari consumatoare de energie și tehnologiile curate.
Industriile mari consumatoare de energie au nevoie de sprijin urgent pentru decarbonizare și electrificare. Acestea se confruntă cu costuri ridicate ale energiei, concurență globală neloială și reglementări complexe care le afectează competitivitatea.
Tehnologiile curate sunt esențiale pentru creșterea economică viitoare și transformarea industrială. Pactul pune un accent deosebit pe economia circulară pentru a maximiza resursele limitate ale UE și a reduce dependența de furnizorii externi de materii prime.
Pactul include măsuri pentru consolidarea lanțului valoric industrial, servind drept cadru pentru acțiuni specifice fiecărui sector. Comisia va prezenta în martie un Plan de Acțiune pentru industria auto și în primăvară un Plan de Acțiune pentru sectorul oțelului și metalelor, urmând să adopte și alte inițiative dedicate industriei chimice și tehnologiilor curate.
Motoarele de creștere pentru industrie în UE
-
Reducerea costurilor energiei
Energie accesibilă înseamnă competitivitate. Comisia a adoptat astăzi un Plan de Acțiune pentru Energie Accesibilă, destinat reducerii facturilor la energie pentru industrie, afaceri și gospodării. Acest plan va accelera implementarea energiei curate, electrificarea, interconectările și reducerea dependenței de combustibilii fosili importați.
-
Stimularea cererii pentru produse curate
Legea Acceleratorului pentru Decarbonizarea Industrială va introduce, de asemenea, o etichetă voluntară pentru intensitatea emisiilor de carbon la produsele industriale, începând cu oțelul în 2025, urmat de ciment. Comisia va simplifica și armoniza metodologiile de calcul al emisiilor de carbon. Aceste etichete vor informa consumatorii și vor permite producătorilor să obțină beneficii pentru eforturile lor de decarbonizare.
-
Finanțarea tranziției curate
Pactul va mobiliza pe termen scurt peste 100 de miliarde de euro pentru sprijinirea industriei curate europene. Această sumă include garanții suplimentare de 1 miliard de euro în cadrul actualului Cadru Financiar Multianual. De asemenea, Comisia va:
Adopta un nou Cadru de ajutor de stat pentru industria curată, care va accelera aprobarea proiectelor de energie regenerabilă și decarbonizare industrială și va asigura o capacitate suficientă de producție pentru tehnologiile curate.
Consolida Fondul de Inovare și va propune o Bancă pentru Decarbonizarea Industrială, cu o finanțare totală de 100 de miliarde de euro, bazată pe fondurile ETS și revizuirea InvestEU.
Modifica Regulamentul InvestEU pentru creșterea capacității de asumare a riscurilor, mobilizând până la 50 de miliarde de euro în investiții private și publice, inclusiv în tehnologii curate, mobilitate curată și reducerea deșeurilor.
Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) va lansa noi instrumente financiare, inclusiv un pachet de sprijin pentru fabricarea de rețele electrice și un program pilot de garantare a contractelor de achiziție de energie (PPA).
Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) va lansa, de asemenea, o serie de noi instrumente de finanțare pentru a sprijini Acordul industrial curat. BEI va lansa: i) un „Pachet de fabricație a rețelelor” pentru a oferi contragaranții și alt sprijin pentru reducerea riscurilor producătorilor de componente ale rețelei; ii) un program pilot comun Comisia Europeană-BEI de contragaranții pentru Acordurile de Cumpărare a Energiei (PPA) întreprinse de IMM-uri și industriile mari consumatoare de energie; și iii) un mecanism de garantare CleanTech în cadrul programului Tech EU susținut de InvestEU.
Circularitate și acces la materii prime
Materiile prime critice sunt esențiale pentru industrie. UE trebuie să își securizeze accesul la aceste resurse și să reducă dependența de furnizori nesiguri. În același timp, plasarea circularității în centrul strategiei UE de decarbonizare ajută la maximizarea resurselor limitate ale UE. Comisia va:
Stabili un mecanism de agregare a cererii companiilor europene pentru materiale critice.
Crea un Centru European pentru Materii Prime Critice, care va achiziționa la comun materii prime în numele companiilor interesate. Achizițiile comune creează economii de scară și oferă mai multă pârghie pentru a negocia prețuri și condiții mai bune.
Adopta Legea Economiei Circulare în 2026 pentru creșterea eficienței resurselor, reducerea dependenței de importuri și crearea unor joburi de calitate. Scopul este ca 24% din materiale să fie circulare până în 2030.
Acțiuni la nivel global
UE are nevoie de parteneri globali de încredere. Pe lângă acordurile comerciale existente, Comisia va lansa Parteneriate pentru Comerț și Investiții Curate, pentru diversificarea lanțurilor de aprovizionare și protejarea industriei europene de concurența neloială. De asemenea, Comisia va simplifica și consolida Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră (CBAM).
Asigurarea unei forțe de muncă calificate
Transformarea industriei necesită specialiști bine pregătiți. Comisia va crea Uniunea Competențelor, investind în dezvoltarea abilităților și crearea de locuri de muncă de calitate. Până la 90 de milioane de euro din Erasmus+ vor fi alocați pentru dezvoltarea competențelor în industriile strategice.
Context
În liniile sale directoare pentru 2024-2029, președinta von der Leyen a anunțat Pactul Industrial Curat ca prioritate în primele 100 de zile ale mandatului, pentru a garanta competitivitatea și prosperitatea UE.
Pactul Industrial Curat este rezultatul unui angajament activ al liderilor industriali, partenerilor sociali și societății civile în cadrul Declarației de la Anvers și al Dialogurilor pentru Tranziția Curată, se mai arată în comunicatul de presă al Comisiei.