O nouă povară pe producătorii de gaze: înmagazinarea CO2

Scris de | 23 June, 2025
O nouă povară pe producătorii de gaze: înmagazinarea CO2

Directorul general adjunct al Romgaz, Aristotel Jude a declarat Regulamentul european NZIA de stabilire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului european de producere de tehnologii zero net reprezintă un risc pentru producătorii de gaze de naturale, deoarece le poate afecta investițiile în curs.


‘Pentru că au fost multe spuse legate de problemele care au trebuit rezolvate, eu aș trece la un prag superior, respectiv la reglementările europene care pot avea impact în materia companiilor care produc gaze naturale, și aici m-aș referi la Regulamentul 2024/1735, de stabilire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului european de producere de tehnologii zero net, respectiv Regulamentul NZIA. Știți foarte bine că societățile producătoare de gaze naturale vor avea obligația să înmagazineze CO2 într-un anumit nivel până la finalul anului 2030. Pentru asta sunt necesare investiții masive și este necesar să demonstrăm că aceste investiții sunt fezabile din punct de vedere tehnic și economic. N-aș vrea să mă refer la aspectele tehnice care țin de convertirea unui zăcământ depletat (epuizat – n. r.) de gaze naturale într-un depozit de înmagazinare CO2, pentru că, în realitate, conversia directă nu există, e nevoie de investiții noi, de foraj, de sonde noi, de construcție, de conducte, de instalații de captare care în realitate costă miliarde și miliarde de euro’, a afirmat Jude, la un eveniment de specialitate.

În acest context, oficialul Romgaz a propus inițierea unui dialog cu privire la acest regulament. ‘Propun, pentru că timpul este foarte scurt, să existe o masă rotundă și un dialog în ceea ce privește acest regulament, regulamentul delegat și decizia Comisiei Europene, care instituie nivelul de obligație. Și aici aș vrea să vă amintesc faptul că cei doi mari producători au o cotă semnificativă de înmagazinare CO2. Și să nu uităm că în final trebuie să discutăm de suportabilitatea produselor pe care să zicem așa le producem, chiar dacă am repetat termenul de două ori, pentru că, în realitate, produsele trebuie să fie affordable pentru final-end consumers. Dacă ar fi să realizăm aceste investiții, teama noastră este că acestea nu vor mai fi suportabile. Dacă ar fi să arătăm că au fost discuții nenumărate în România cu privire la modul de reglementare și studiul de impact, în realitate Regulamentul NZIA n-a avut o analiză de impact și studii de fezabilitate tehnico-economice, pentru că în onshore nu există în realitate depozite de înmagazinare CO2 care să funcționeze și care să fi demonstrat până acum fezabilitatea din punct de vedere tehnic și economic. Cred că pentru producătorii de gaze de naturale Regulamentul NZIA reprezintă un risc motivat de faptul că ne pot afecta investițiile în curs, pentru că firmele au o anumită capacitate de investiții prin surse interne, surse externe, atrase, reinvestire de dividende și așa mai departe. Ori, compania Romgaz livrează programe masive de investiții, iar în cazul în care astfel de investiții vor fi obligatorii trebuie să găsim și sursa și fezabilitatea acestora’, a susținut Jude.

Etichete: , , , ,