Crește cererea de electricitate îndeosebi pe timp de vară

Scris de | 24 March, 2025
Crește cererea de electricitate îndeosebi pe timp de vară

Schimbările climatice generează situații din ce în ce mai complexe pentru sistemele energetice mondiale, la acestea adăugându-se și implementarea noilor tehnologii, care presupun consumuri tot mai ridicate de energie electrică. Dacă până acum eram obișnuiți cu consumuri mari de energie în timpul anotimpului rece, iată că în ultimii ani verile călduroase și tot mai secetoase au schimbat trendul.

În România, de pildă, pe timpul verii se ating cote de consum de energie electrică similare, sau chiar mai mari decât în zilele de iarnă și pentru perioade din ce în ce mai lungi. Aparatele de aer condiționat, sistemele de răcire din marile complexuri comerciale fac ca cererea de energie să fie mai ridicată pe timpul verii decât în zilele cu frig. Din fericire, energia regenerabilă, în speță cea fotovoltaică, reușește să acopere din ce în ce mai mult acest vârf de consum atins în zilele caniculare.

Cererea de electricitate pe plan mondial a crescut într-un ritm record în 2024, susținută în mare parte de majorarea consumului de electricitate de la aparatele de aer condiționat și alte dispozitive mari consumatoare de energie, potrivit unui raport publicat luni de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Cererea globală de electricitate a crescut anul trecut cu 4,3% comparativ cu 2023, aproape dublu față de ritmul mediu de creștere din ultimul deceniu, a apreciat organizația cu sediul la Paris.

Căldura extremă din India și China a alimentat această creștere, echipamentele de climatizare având o contribuție semnificativă la avansul utilizării electricității. Statele emergente și în curs de dezvoltare au fost responsabile pentru mai mult de 80% din creșterea generală a cererii de energie.

Energia din surse regenerabile și gaze naturale a satisfăcut în mare măsură cererea suplimentară de electricitate, în timp ce a crescut și consumul de cărbune și petrol, deși mai lent ca în anii precedenți, informează IEA.

Energia nucleară a înregistrat o redresare modestă, șase noi reactoare fiind finalizate pe plan mondial, inclusiv două în China, astfel încât anul trecut capacitatea nou instalată a crescut cu o treime, se arată în raportul IEA.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

Etichete: , , ,