O nouă dispută: Raționalizarea consumului de energie, sau modernizarea rețelelor ?

Scris de | 23 July, 2025
O nouă dispută: Raționalizarea consumului de energie, sau modernizarea rețelelor ?

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) își exprimă profunda îngrijorare și dezacordul categoric față de intenția Ministerului Energiei de a introduce, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență, așa-numitul „contract flexibil de racordare” – o prevedere care permite limitarea injectării și a consumuluide energie în cazul rețelelor congestionate sau insuficient modernizate.

Această abordare – prezentată drept soluție fie ea si temporara pentru o rețea slabă, nemodernizată – reprezintă, de fapt, o raționalizare mascată a energiei, aplicabilă tuturor: prosumatori, consumatori casnici și industriali deopotrivă.

Ca de obicei, Ministerul Energiei, prin specialiștii săi care, ocazional, sunt depășiți profesional și subcontractează OUG-uri la firme de consultanță, aleg doar ce vor din Directivele Europene impuse de la Bruxelles

Deși Directiva (UE) 2024/1711 privind îmbunătățirea pieței de energie electrică a Uniunii Europene impune clar obiective precum:

  1. Integrarea surselor regenerabile,
  2. Conexiuni flexibile și transparență,
  3. Protecția consumatorilor și a pieței de retail,
  4. Mecanisme de protecție în caz de criză de prețuri,
    Ministerul Energiei ignoră majoritatea acestor obiective și alege, ca de obicei, să preia doar ce îi convine, într-o formă convenabilă și trunchiată.

În loc să își îndeplinească obligația de a transpune integral această directivă – al cărei termen parțial de implementare era 17 ianuarie 2025.  Cu alte cuvinte, în loc să promoveze investițiile în modernizarea infrastructurii, Ministerul Energiei propune o soluție regresivă: restricționarea accesului la energie pentru toți actorii din piață – prosumatori, consumatori casnici și industriali deopotrivă.

Reamintim că directiva prevede inclusiv posibilitatea ca statele membre să limiteze temporar prețurile pentru gospodării, IMM-uri și consumatori vulnerabili în perioade critice – o măsură care lipsește complet din inițiativa actuală. Poate, faptul ca Romania are al patrulea cel mai mare pret la energie din Europa, dupa liberalizare nu poate fi considerata ca o perioada critica pentru consumatori…

A.P.C.E consideră că această abordare este total gresita fata de textul Directivei(UE) 2024/1711 privind îmbunătățirea pieței de energie electrice a UE deoarece asa cum a fost ea formulata de Ministerul Energiei nu face decat sa:

  • Legalizează incompetența și cronica lipsă de investiții în rețelele de distribuție,
  • Încalcă principiile de nediscriminare și de acces echitabil la rețea,
  • Sabotează tranziția energetică și participarea activă a cetățenilor în producerea și autoconsumul de energie verde.

Raționalizarea consumului de energie, în locul modernizării rețelelor, este o direcție periculoasă, care riscă să afecteze ireversibil încrederea în politicile publice din sectorul energetic.

În termeni simpli, propunerea Ministerului Energiei poate fi tradusă astfel:
„Câte puțină energie pentru fiecare, ca să ajungă la toți.”

Cât despre așa-zisul caracter temporar al acestor „contracte flexibile”, știm cu toții cum funcționează în România – „orice lucru provizoriu rămâne definitiv”, după celebra lege a lui Murphy.

A.P.C.E. solicită Ministerului Energiei modificarea de urgență a acestui proiect și prezentarea unui plan concret de modernizare a infrastructurii energetice naționale coroborat cu implementarea celorlalte masuri din Directiva (UE) 2024/1711

Etichete: , , , ,