Nuclearelectrica nu produce doar energie, ci și izotopi pentru tratarea cancerului

Scris de | 12 November, 2024
Nuclearelectrica nu produce doar energie, ci și izotopi pentru tratarea cancerului

Compania Nuclearelectrica, care operează Unitățile 1 și 2 de la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă a semnat un Acord de colaborare cu Framatome pentru producerea izotopului medical Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă din România. Lutețiu-177 este utilizat pentru o serie de tratamente vitale împotriva cancerului.

”România face astăzi un pas important în direcția dezvoltării medicinei nucleare și a asigurării accesului pacienților la tratamente avansate împotriva cancerului. Producția izotopului Lutetiu-177 reprezintă o realizare esențială pentru sănătatea publică, întrucât acest radioizotop permite terapii moderne, care vizează direct celulele canceroase, oferind astfel un tratament precis și minim invaziv. Acest proiect reflectă angajamentul României de a sprijini cercetarea și inovarea în domeniul tehnologiilor aplicate în medicină, consolidând capacitatea noastră de a răspunde nevoilor naționale și regionale de radioizotopi. Într-o perioadă în care cererea globală de astfel de resurse este în creștere, este esențial ca România să contribuie la dezvoltarea și diversificarea acestor soluții vitale pentru pacienți,” a declarat Alexandru Rafila, Ministrul sănătății.

 „De zeci de ani, România și Franța împărtășesc o viziune comună asupra energiei nucleare și a contribuției acesteia la decarbonizare și asigurarea independenței energetice. Această colaborare referitoare la Lutețiu-177 reprezintă un  pas semnificativ înainte, demonstrând angajamentul țărilor noastre de a lucra împreună pentru a promova autonomia europeană în ceea ce priveşte izotopii medicali. De asemenea, colaborarea aceasta evidențiază un aspect pozitiv care este adesea subestimat în sectorul nuclear: potențialul său de inovare și rolul său esențial în medicina nucleară”, a declarat Ambasadorul Franţei în România, Nicolas Warnery.

Lutețiu-177, crucial în tratamentele oncologice avansate, va fi produs cu ajutorul tehnologiei Framatome. Evenimentul a subliniat angajamentul comun pentru sănătatea publică, contribuind la combaterea cancerului prin soluții medicale nucleare avansate, marcând o etapă semnificativă în domeniul medicinei nucleare din România.

Recent, cele două societăți au anunțat finalizarea cu succes a unui studiu de fezabilitate comun care a demonstrat adecvarea tehnologiei Framatome pentru iradierea Ytterbium-176 la Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, la standardul tehnic de piață necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de lutețiu. Framatome și SNN avansează în prezent cu faza de inginerie detaliată și industrializare, având ca obiectiv obținerea primelor loturi de producție pentru fabricarea produselor radiofarmaceutice în 2028.

Acest proiect vizează, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce privește producția și furnizarea de produse radiofarmaceutice. Lu-177 este un radioizotop emițător beta utilizat în terapia cu radionuclizi țintiți pentru tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice în tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase. Tehnologia de producție a izotopului deținută de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lu-177 într-un reactor energetic în iunie 2022.

Etichete: , , , ,