Energy Expo - Join the revolution

Noua versiune a PNIESC prevede atingerea neutralității climatice în România înainte de 2045

Scris de | 17 September, 2024
Noua versiune a PNIESC prevede atingerea neutralității climatice în România înainte de 2045
Schimbari climatice, sustenabilitate - sursa foto: Pixabay (https://pixabay.com/illustrations/hands-protection-to-protect-tree-65342/)

Ministerul Energiei a publicat a doua versiune actualizată a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2025-2030, care prevede acum atingerea unei ținte de 38,3% a energiei regenerabile în consumul total de energie electrică, până în 2030, în condițiile în care Comisia Europeană ne-a sugerat un procent de 41%.

Noua versiune a PNIESC include 89 de politici și măsuri suplimentare care vizează creșterea ponderii surselor regenerabile de energie (SRE), reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și implementarea unor soluții inovatoare în toate sectoarele economice. Scenariul „With Additional Measures” (WAM) propus în acest plan prevede ținte mai ambițioase decât cele stabilite anterior.

Printre obiectivele-cheie ale planului se numără reducerea emisiilor nete de GES cu 85% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, și atingerea neutralității climatice înainte de 2045, devansând astfel termenul anterior stabilit pentru anul 2050. De asemenea, până în 2030, România își propune ca 38% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, având ca principale motoare energia eoliană, solară și biomasa​.

“România face un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice prin actualizarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice. Am ridicat standardele și ne-am asumat obiective ambițioase, printr-o viziune de dezvoltare sustenabilă care integrează tehnologii inovatoare și investiții masive în energia regenerabilă. Acest plan reflectă angajamentul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic înainte de 2045 și de a contribui la un viitor mai sigur, mai competitiv și mai verde pentru România și Europa”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Planul revizuit include măsuri pentru reducerea emisiilor în sectoare esențiale precum energie, transport, locuire și industrie, și urmărește implementarea unor soluții tehnologice avansate, cum ar fi utilizarea hidrogenului regenerabil și eficientizarea energetică. Ministerul Energiei continuă să colaboreze strâns cu partenerii naționali și internaționali pentru a asigura tranziția energetică a României și a proteja mediul înconjurător​.

Toate părțile interesate pot să transmită comentariile și obervațiile până la data de 30 septembrie 2024 la adresa de email: secretariat.pniesc@energie.gov.ro

  • Versiunea actualizată a PNIESC poate fi consultată AICI.

Etichete: , , , ,