Nouă lege privind deșeurile din construcții: Ce înseamnă pentru România

Scris de | 6 September, 2024
Nouă lege privind deșeurile din construcții: Ce înseamnă pentru România
Constructii - sursa foto: https://pixabay.com/photos/construction-worker-safety-2578410/

România se pregătește pentru o actualizare legislativă semnificativă, menită să transforme modul în care sunt gestionate deșeurile din construcții și demolări. Această nouă propunere legislativă reflectă eforturile țării de a se alinia la directivele Uniunii Europene și obiectivele Pactului Ecologic European (Green Deal), scrie Eusebiu-Valentin Stamate, Senior Public Policy Analyst – Energy & Environment, într-un articol publicat pe LinkedIn. Expertul explică ce ar putea însemna legea propusă pentru industria construcțiilor și gestionarea deșeurilor în România.

Iată, mai jos, continuarea articolului realizat de expert:

Aspecte cheie ale propunerii:

Țintă de reciclare de 70%: Propunerea stabilește o țintă de reciclare de 70% pentru deșeurile din construcții nepericuloase. Dacă va fi adoptată, aceasta va determina sectorul construcțiilor să reducă semnificativ cantitatea de deșeuri trimisă la gropile de gunoi și să crească reutilizarea materialelor precum betonul, metalele și lemnul.

Audituri obligatorii: Înainte de a începe demolările, companiile vor trebui să efectueze audituri de deșeuri pentru a evalua ce materiale pot fi reciclate sau reutilizate. Acest lucru va asigura că resursele valoroase nu sunt irosite și că materialele periculoase sunt gestionate corespunzător.

Practici selective de demolare: Legea subliniază demolarea selectivă, încurajând firmele de construcții să separe materialele reciclabile de cele periculoase, precum azbestul, pentru o gestionare mai sigură și rezultate mai bune în reciclare.

Impactul asupra industriei de construcții

Dacă va fi adoptată, legea propusă va reconfigura semnificativ sectorul construcțiilor prin:

  • Obligativitatea de a prezenta planuri detaliate de gestionare a deșeurilor înainte de începerea proiectelor.
  • Introducerea unor sisteme mai stricte de conformare și raportare pentru a urmări modul în care sunt generate, transportate și procesate deșeurile.
  • Încurajarea adoptării unor practici durabile, făcând industria mai responsabilă din punct de vedere ecologic și mai puțin dependentă de gropile de gunoi.

Obiectivele de durabilitate aliniate cu Pactul Ecologic European

Legea propusă este în concordanță cu Pactul Ecologic European. Un element esențial al acestuia este tranziția către o economie circulară, în care materialele sunt reciclate și reutilizate, reducând dependența de materiile prime noi. Stabilirea unei ținte de reciclare de 70% pentru deșeurile de construcții nepericuloase promovează această abordare circulară în sectorul construcțiilor din România. Acest lucru reduce dependența de gropile de gunoi, scade emisiile de carbon și conservă resursele naturale.

În plus, accentul pe demolarea selectivă asigură o gestionare mai sigură a materialelor periculoase, precum azbestul, contribuind la obiectivele de reducere a poluării din cadrul Pactului Ecologic. Încurajarea inovației în tehnologiile de reciclare a deșeurilor și promovarea locurilor de muncă ecologice în sectorul de gestionare a deșeurilor reprezintă pași suplimentari spre o industrie mai durabilă, în conformitate cu viziunea pe termen lung a UE.

Citiți continuarea articolului la SURSA: LinkedIn

CE: Doar aproximativ 40% din deșeurile din construcții sunt reciclate sau reutilizate

Potrivit datelor Comisiei Europene (CE), industria construcțiilor este unul dintre cei mai mari consumatori de energie și materii prime la nivel mondial. “În cadrul UE, aceasta contribuie la aproape 40% din emisii și reprezintă aproape o treime din totalul deșeurilor generate. Doar aproximativ 40% din deșeurile provenite din construcții sunt reciclate sau reutilizate în timpul demolării clădirilor. De regulă, materialele de construcție reciclate se aplică mai degrabă în construcții secundare decât în proiecte de construcții noi. Adoptarea unei abordări circulare în sectorul construcțiilor are o promisiune semnificativă de a oferi avantaje de mediu, sociale și economice“, se arată pe build-up.ec.europa.eu, portalul european pentru eficiență energetică și energie din surse regenerabile în clădiri.

“Recunoscând sectorul construcțiilor ca fiind unul dintre cele opt sectoare cu cel mai mare potențial de circularitate, Planul de acțiune al UE pentru economia circulară definește o serie de acțiuni care trebuie întreprinse. În plus, Directiva-cadru privind deșeurile acordă prioritate deșeurilor din construcții și demolări. Autoritățile locale și regionale au potențialul de a orienta transformarea în sectorul construcțiilor. De fapt, având în vedere gestionarea unei game largi de clădiri publice și o putere de cumpărare considerabilă, acestea pot influența în mod semnificativ condițiile de piață”, se mai menționează pe platforma citată.