Energy Expo - Join the revolution

Ministrul Energiei anunță o nouă încercare de a reporni investițiile în sectorul hidrografic

Scris de | 20 August, 2024
Ministrul Energiei anunță o nouă încercare de a reporni investițiile în sectorul hidrografic

În ultimii 30 de ani, România nu a reușit să mai amenajeze nici o mare construcție hidrografică în ciuda faptului că studiile existente arată că potențialul hidrografic este valorificat în proporție de puțin peste 50%. Mai mult, amenajările începute înainte de 1990 au fost abandonate, iar orice încercare de finalizare a acestora s-a lovit de un zid de netrecut impus de condițiile de mediu și, nu în ultimul rând, de către organizațiile neguvernamentale care au făcut totul pentru blocarea acestor investiții.

Au existat câteva tentative ale Hidroelectrica și chiar modificarea legislației în Parlament pentru a debloca investițiile dar tot fără succes. Acum, ministrul Economiei, Sebastian Burduja, promite că reia aceste inițiative, în sensul că ”trebuie să fim inteligenţi şi pragmatici atunci când vine vorba despre tranziţia verde şi nu trebuie să blocăm investiţiile în hidrocentrale, vitale pentru securitatea energetică a României, şi să ne predăm în faţa unor organizaţii neguvernamentale care sistematic sabotează demersurile statului român,” a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Când vine vorba de tranziţie verde, trebuie să fim inteligenţi, deci pragmatici. Nu înseamnă să nu ţinem cont de factorii de mediu, dar în acelaşi timp, nu înseamnă să blocăm investiţii vitale pentru securitatea energetică a României. Mă refer aici la hidrocentralele cu grad avansat de execuţie, de 80%, 90%, 98%: Răstoliţa, Bumbeşti-Jiu, Cornetu – Avrig, Amenajarea hidroenergetică de la Paşcani. Acestea într-adevăr ţin de securitate energetică. deci noi nu putem să ne predăm în faţa unor organizaţii nonguvernamentale care vin şi, în mod sistematic, sabotează demersurile statului român de a finaliza aceste investiţii.(…) Anul acesta, ne străduim să terminăm măcar o astfel de investiţie şi ar fi o premieră după 34 de ani, şi anume cea de la Răstoliţa (…) În sectorul energetic pe primul loc e securitatea energetică, să se aprindă becul când apăsăm pe întrerupător. Pe locul doi e să avem un preţ competitiv al energiei, pentru că altfel se alege praful de energie, de dezvoltare, de locuri de muncă. Şi în al treilea rând abia, energie verde, un aer mai curat. Ţinem la asta, dar nu putem compromite celelalte două deziderate”,a subliniat ministrul de resort .

“De ce spun asta? Pentru că noi ne-am făcut următorul calcul: ne asumăm să ne decarbonizăm sistemul energetic şi, în general, economia. Deci, trebuie să mai închidem din capacităţile pe cărbune, dar am spus răspicat că nu putem să închidem capacităţi de cărbune, de producţie în bandă sau flexibilă, fără să punem ceva similar în loc. Şi atunci, pe termen scurt şi mediu, lucrăm la grupuri pe gaz. Asta înseamnă undeva la 3.500 de megawaţi – de la Mintia 1.700, la Işalniţa 850, Turceni 475, plus CET-urile care se modernizează la Arad, Craiova, Constanţa, Râmnicu Vâlcea. Urmează şi în Bucureşti. Pe termen mediu si lung, solar, eolian, dar foarte important, energie nucleară. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, unde calendarul este ferm 2031-2032 plus, între timp, până în 2029, retehnologizarea Unităţii 1 şi prelungirea cu încă 30 de ani”, a afirmat Burduja.


Etichete: , , , ,