Energy Expo - Join the revolution

Ministerul Energiei a inițiat prima licitație pe schema CfD

Scris de | 10 September, 2024
Ministerul Energiei a inițiat prima licitație pe schema CfD
Parc hibrid eolian si fotovoltaic - sursa foto: Energy Magazine

Ministerul Energiei împreună cu Transelectrica, operatorul schemei de Contracte pentru Diferență (CfD), a anunțat astăzi inițierea primei licitații pentru schema de ajutor de stat sub formă de CfD pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică.

Obiectivul primei licitații CfD este acordarea ajutorului de exploatare pentru 1.500 MW pentru capacitați noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, astfel:

a) Licitație pentru energie eoliană onshore: capacitate instalată țintă de 1.000 MW pentru producția de energie electrică din eolian onshore;

b) Licitație pentru energie solară fotovoltaică: capacitate instalată țintă de 500 MW pentru producția de energie electrică din surse solar fotovoltaice.

Prețurile de exercitare aplicabile licitațiilor nu pot depăși valorile de:

82 EUR/MWh pentru energia electrică produsă în instalații eoliene onshore

78 EUR/MWh pentru energia electrică produsă în instalații solare fotovoltaice.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 3.000.000.000 de euro și finanțarea este asigurată din Fondul pentru Modernizare. Costurile administrative ale schemei vor fi suportate prin contribuția CfD aplicată la consumatorul final al energiei electrice (contribuția CfD), potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Energiei, consultate de Energy Magazine.

Evaluarea cererilor de finanțare este realizată de Transelectrica, în calitate de operator al schemei CfD, iar depunerea acestora se realizează la sediul operatorului schemei CfD, în conformitate cu prevederile Regulilor procedurii de ofertare aferente primei licitaţii.

Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 18 noiembrie 2024, ora 12 PM, conform Calendarului de inițiere a licitației. Solicitările de clarificări se pot depune la adresa de mail: Operator.CFD@transelectrica.ro, conform Calendarului indicativ de desfășurare a licitației regasit pe site-ul Ministerului Energiei și al operatorului schemei, CNTEE Transelectrica SA., la secțiunea Noutăți.

Ordinul, publicat ieri în Monitorul Oficial

Ministerul Energiei a anunțat ieri publicarea, în Monitorul Oficial, a ordinului Ministrului Energiei și a anexelor aferente schemei de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferență (CfD), destinate producției de energie electrică din surse regenerabile, respectiv energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. De asemenea, au fost stabilite regulile procedurii de ofertare pentru prima licitație din acest program.

“Intrăm pe ultima sută de metri pentru lansarea primei licitații din cadrul schemei CfD, care va susține dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW și proiecte eoliene onshore de 1.000 MW. Investitorii vor beneficia de un sprijin sub forma unui contract pentru diferență, care le va garanta un preț fix de vânzare a energiei electrice pentru o perioadă de 15 ani. Prețul va fi stabilit în urma unei licitații competitive, cu un prag maxim de pornire de 78 EUR/MWh pentru proiectele fotovoltaice și 82 EUR/MWh pentru cele eoliene onshore. Invit cât mai mulți investitori să participe la această licitație și să contribuie la transformarea sectorului energetic din România. Cu cât vom avea mai mulți ofertanți, cu atât vom reuși să accelerăm schimbarea necesară pentru creșterea capacității de producție a energiei din surse regenerabile, la un cost competitiv. Reamintesc faptul că România este prima țară care a reușit finanțarea schemei CfD din Fondul pentru Modernizare, obținând o sumă de 3 miliarde de euro în acest scop”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei va anunța pașii următori în cadrul licitației, primul dintre aceștia fiind organizarea unei sesiuni de clarificări cu potențialii ofertanți pentru discutarea regulilor de licitație. Depunerea ofertelor va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, până la jumătatea lunii decembrie anticipându-se evaluarea ofertelor. 

O a doua licitație, care va acoperi o capacitate totală de 3.500 MW din proiecte de energie eoliană onshore și fotovoltaică, este programată pentru lansare anul viitor. Aceste măsuri vor contribui la creșterea și consolidarea capacității României de a produce energie din surse regenerabile, aducând beneficii majore economiei și cetățenilor, precum și asigurarea securității energetice și competitivității prețurilor.

Semnarea contractelor pentru prima licitație este așteptată să se finalizeze până la sfârșitul acestui an.