Marea Neagră, o mare platformă de resurse energetice

Scris de | 19 March, 2025
Marea Neagră, o mare platformă de resurse energetice
George Niculescu, presedintele ANRE, in podcastul Energy Magazine

Marea Neagră reprezintă o mare platformă de resurse energetice, care va oferi României garanțiile de siguranță necesare, spune președintele ANRE, George Niculescu.

„Această zonă a Mării Negre reprezintă un mare centru și o mare platformă de resurse energetice. Trebuie să subliniez că România este prima țară din regiunea Mării Negre care are o Lege a energiei eoliene offshore. Trebuie să vă spun cu siguranță că avem ambiții uriașe. Vrem ca România să fie prima țară din regiunea Mării Negre care să dezvolte un proiect de producere a energiei electrice la nivelul Mării Negre”, a afirmat Niculescu, la Black Sea Forum.

„Avem investiții semnificative în Portul Constanța, pentru că nu putem avea un sector eolian offshore fără infrastructură puternică în acest port, care să asigure funcționarea și întreținerea echipamentelor din industrie.

Consider că portul Constanța va obține investiții semnificative pentru a dezvolta echipamentele din port și sunt convins că România va fi prima țară din regiunea Mării Negre care va pune în aplicare această tehnologie. Ne aflăm, la urma urmei, într-o zonă de conflict, iar investițiile din Marea Neagră în sectorul energiei vor oferi României garanțiile de siguranță necesare”, a adăugat președintele ANRE.

Marea Neagră are un mare potențial în ceea ce privește perspectivele energetice

El a amintit că, în urmă cu 2-3 ani, Black Sea Oil & Gas a început să producă gaze naturale în zona Mării Negre. O

MV Petrom va începe să producă gaze naturale din zona Neptun Deep. „Peste 100 de miliarde de metri cubi sunt în acest zăcământ de gaze naturale și acest proiect va permite României să exporte gaze naturale, adică securitate energetică spre țările aflate în vecinătatea noastră”, a susținut acesta.

De asemenea, în regiune sunt și cele mai mari centrale eoliene din țară, 500 de megavați instalați în zona Fântânele Cogealac, a continuat președintele ANRE.

„Avem și potențial foarte ridicat pentru energie solară, tot în județul Constanța, de aceea afirmăm că regiunea este un real centru de energie care este în plină expansiune. Un alt proiect strategic deosebit de important, la fel, a apărut la Constanța, este cablul de înaltă tensiune care leagă Marea Caspică de Europa.

Ca urmare a memorandumului de înțelegere și cooperare semnat în septembrie 2022, Azerbaidjan, Georgia, România vor participa la dezvoltarea acestei infrastructuri cu rolul de a transporta energie regenerabilă, din surse regenerabile, de la Marea Caspică, prin Azerbaidjan, Georgia, către Europa, alimentând astfel economiile Europei”, a adăugat Niculescu, citat de Agerpres.