Mai puțin de două luni de zile ne despart de momentul în care piața de energie va fi liberalizate iar actualele plafoane de preț vor fi eliminate. Cu toate că timpul rămas este scurt și că ne așteptăm la o creștere inevitabilă a prețului curentului, Guvernul nu a pregătit schema de sprijin pentru categoriile de consumatori așa ziși vulnerabili. Conform declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prezent la deschiderea Energy Expo, există în momentul de față trei scenarii privind acordarea subvențiilor.
Piața de energie electrică se va liberaliza cu siguranță de la 1 iulie și nu există nicio discuție privind prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, se poartă discuții cu Ministerul Finanțelor pentru a acorda de la bugetul de stat subvenții de un miliard de euro pe an pentru un număr de 6 milioane de consumatori, din totalul de 9 milioane.
„De la 1 iulie, vom proteja doar consumatorii vulnerabili. În prezent sunt undeva la 250.000 de gospodării care beneficiază de suplimentul de energie. Împreună cu Ministerul Muncii am lucrat pe trei scenarii pentru a crește pragul de venit (pentru acordarea subvențiilor – n.r.)”, a spus Burduja, fără a preciza care sunt aceste scenarii. Cu toate acestea, se estimează că Ministerul Energiei va avea nevoie de un miliard de euro de la buget, pentru a acoperi schema de sprijin destinată consumatorilor vulnerabili. De asemenea, Sebastian Burduja a spus că Ministerul Energiei a propus ca un număr de 6 milioane de consumatori să fie subvenționați în contiunare.
“În orice caz, din perspectiva noastră, pragul de venit minim, aşa cum este el acum, undeva la 1.300 de lei per membru de familie şi undeva la 2.085 de lei per persoană singură, este insuficient. Deci, nu acoperă toate gospodăriile, toţi românii care ar fi în stare de sărăcie energetică, de vulnerabilitate. Şi propunerile ar fi să creştem acest prag – sigur, e o variantă 30%, poate mai mult. Dar, oricum, decizia finală aparţine Guvernului şi Ministerului Finanțelor.
Dacă în cazul consumatorilor casnici lucrurile par să fie cât de cât lămurite, în schimb în cazul marilor consumatori previziunile sunt destul de alarmante. Aceștia vor trebui să achite prețul concurențial al energiei, care după unele estimări s-ar putea dubla de la 1 iulie. Îngrijorarea autorităților față de această perspectivă este aceea că industria autohtonă ar pierde din competitivitate, dat fiind faptul că prețul energiei în România este mult peste prețurile înregistrate în țările vestice.