Jumătate dintre participanții la o cercetare sociologică spun că vor să investească în acest an în eficiență energetică.
Aceștia au în plan diverse proiecte, de la izolare termică, înlocuirea electrocasnicelor, până la montarea de sisteme de panouri fotovoltaice, potrivit plaformei despre-energie.ro.
Finanțarea urmează să fie asigurată din surse proprii în cazul a 49% dintre ei, din credite bancare (13,5%) sau alte surse.
O cincime dintre respondenți nu sunt interesați de măsuri de eficiență energetică
În timp ce mulți dintre români sunt preocupați de identificarea unor soluții care să le permită să își țină facturile sub control sau chiar să devină independenți energetic, 20,6% dintre respondenți spun că nu doresc să facă anul acesta asemenea investiții, iar peste 35% încă se gândesc dacă să ia în calcul aceste opțiuni.
Dintre cei favorabili acestor proiecte, o proporție însemnată (34,5%) declară că ar dori să sporească nivelul de confort termic al locuinței (izolare exterioară și interioară, înlocuire ferestre termopan, schimbare acoperiș etc.), 26% sunt interesați de achiziționarea și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice, 15% intenționează să înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele moderne, cu o clasă energetică superioară, iar tot atâția vor să schimbe centrala termică actuală cu una mai performantă, cu condensare.
O categorie destul de restrânsă de respondenți (doar 3,7%) este interesată de achiziționarea unei pompe de căldură.
O treime dintre români vor să acceseze programele guvernamentale
Întrebați în legătură cu sursele de finanțare ale acestor investiții, 48,6% dintre participanții la studiu afirmă că vor apela la surse proprii (economii, ajutor din partea familiei etc.), 29% au în plan să acceseze unul dintre programele guvernamentale care oferă subvenții (precum Casa Verde Fotovoltaice), 13,5% se gândesc să ia un împrumut de la bancă, iar 8,8% declară că astfel de proiecte sunt mult prea scumpe și nu cred că își vor permite să aloce bani pentru așa ceva.
De altfel, jumătate dintre cei chestionați consideră că unul dintre principalele impedimente în realizarea de proiecte de eficiență energetică de către români este legat de veniturile insuficiente, 13,5% sunt de părere că ar trebui diversificate programele guvernamentale pentru a acoperi o sferă mai amplă de nevoi, iar 27% dau vina pe contextul economic actual pe care îl consideră dificil.
Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni o sursă de informare pentru consumatorii de electricitate și gaz.