Energy Expo - Join the revolution
Cover StoryNewsPodcastVoices

INTERVIU EXCLUSIV // Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: Prin Strategia energetică națională vrem energie sigură, competitivă și la preț corect

Scris de | 28 May, 2024
INTERVIU EXCLUSIV // Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: Prin Strategia energetică națională vrem energie sigură, competitivă și la preț corect
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja - sursa foto: Facebook @Ministerul Energiei

Strategia energetică națională urmează să intre în dezbatere publică în scurt timp, cu ținta de a fi adoptată în luna iunie. Într-un interviu acordat Energy Magazine la finele lunii aprilie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ne-a împărtășit care sunt direcțiile strategice ale transformării sectorului pe drumul spre net-zero. Un lucru e clar: „Tranziția energetică a României va reuși numai cu sprijinul mediului privat”, a spus oficialul. Citiți mai jos câteva dintre declarațiile principale ale ministrului din interviul ce va fi publicat în primul număr al revistei Energy Magazine, care va apărea pe piață în curând.

Întrebat când vom avea strategia energetică națională, ministrul a spus că în luna iunie.

Un răspuns pe care îl așteptăm de peste un deceniu. România a tot încercat să adopte o strategie energetică națională și s-a blocat în procedurile de mediu, de avizare interministerială. Noi am avut altă abordare, am spus: cum putem să scurtăm acest drum? Pentru că trebuie să trimitem Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), versiunea nouă, la Comisia Europeană în această vară. Dar secvența logică a lucrurilor este să ai întâi o strategie energetică națională și apoi planul național integrat. Și am vrut să punem lucrurile în ordinea firească. Drept pentru care am ales să avem o strategie națională de tip concept, fără o listă de proiecte. Aceasta înseamnă că nu va necesita acea procedură de evaluare de mediu, care durează foarte mult. (…) Ne-am propus undeva în luna iunie să o avem gata”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a adăugat că e un document asupra căruia “s-a lucrat mult la nivelul ministerului, la nivelul consiliului onorific al ministrului Energiei – un organism consultativ pe care l-am creat în timpul mandatului meu și cred că am reușit să strâng oameni foarte buni din toate zonele sectorului energetic”.

Securitate, accesibilitate și sustenabilitate

Întrebat de Energy Magazine care ar fi câteva obiective strategice din strategia energetică națională, ministrul Sebastian Burduja a declarat că vizează 3 lucruri: securitate, accesibilitate și sustenabilitate. 

“România și omenirea au o trilemă energetică. Vrem o energie sigură, vrem o energie competitivă la un preț corect, vrem o energie curată, verde. E foarte greu să le ai pe toate trei în același timp. Dar cu siguranță în viziunea mea și a strategiei aceasta este ordinea corectă. Mai întâi energia trebuie să fie sigură – pe înțelesul tuturor apeși pe întrerupător și se aprinde becul, pornești aragazul, ai gaz.

Apoi trebuie să fie la un preț competitiv pentru standardul de viață al românilor, dar și pentru capacitatea industriei românești de a putea concura cu ceilalți actori din regiune și din lume. În ultimul rând, este tot mai importantă componenta de energie verde: să respirăm un aer mai curat și să ne adaptăm tendințelor.

Dincolo de aceasta, ca viziune de ansamblu trebuie să ne gândim așa: avem un plan ambițios de decarbonizare în sectorul energetic”.

În ceea ce privește candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei și planurile pentru București, Sebastian Burduja a declarat:

“Pentru București cred că sunt multe de făcut și în domeniul energetic. Avem toată partea de termoficare, știm că avem peste 1.000 de blocuri în mod constant fără căldură și apă caldă. Și acolo am o rețetă, de la fuziunea ELCEN – Termoelectrica, un subiect mult rostogolit. Am reușit să demarăm lucruri, să adoptăm memorandum în guvern și mă aștept ca în 6 luni – 1 an de zile să finalizăm fuziunea. Branșarea celor 4 CET-uri direct la rețeaua Transgaz înseamnă o economie pentru sistemul centralizat de 50 de milioane de euro pe an. De asemenea, modernizarea rețelei. Și bineînțeles lucrurile de viitor: modernizarea celor trei CET-uri nemodernizate – Grozăvești, Progresu și CET Sud – și energie geotermală. Avem o comoară în nordul Capitalei. Departamentul pentru Energie al SUA ne ajută la studiul de fezabilitate. Pe baza studiului, vom putea să avem energie geotermală în sistemul Capitalei. Și mai sunt multe lucruri: comunități de energie, panouri fotovoltaice pe blocuri, dar despre toate sunt convins că o să mai vorbim.”