Energia nucleară contribuie la tranziția energetică

Scris de | 23 May, 2025
Energia nucleară contribuie la tranziția energetică
Centrala nuclearoelectrica Cernavoda - sursa foto: Nuclearelectrica (Facebook)

Energia nucleară este una sigură și ieftină și contribuie la atingerea țintelor României privind tranziția energetică.

Afirmația a fost făcute în cadrul conferinței Energy Expo, de către Roxana Tompea, director în cadrul Nuclearelectrica.

„E onoare pentru mine să fiu aici și să reprezint Compania Nucleară Electrica, o companie cu o tradiție care vine să asigure tranziția către atingerea obiectivelor de decarbonare și de ce nu, într-o un contributor major la transformare a sistemului energetic.

În ceea ce privește rolul pe care noi îl jucăm de peste 25 de ani, am continuat să menținem acest rol și să asigurăm contribuția noastră la securitatea energetică a României, în primul rând prin tr-o producție fiabilă și stabilă de energie și în mod concret, că tot vorbim aplicat în acest panel, prin proiectele pe care noi le avem în dezvoltare”, a spus Tompea.

Energia nucleară și țintele privind tranziția energetică

Potrivit acesteia, pe de o parte sunt proiecte pentru menținerea capacității de producție, pe de altă parte, Nuclearelectrica are proiecte asumate care vin să crească contribuția energiei nucleare la sector.

„Între avantajele pe care aș vrea să le menționez astăzi cu privire la energia nucleară, insist asupra fiabilității energiei nucleare ca și sursă de energie. Mă refer aici la faptul că este o energie, o producție în bandă permanentă, în condiții indiferent de condițiile climatice”, a spus reprezentanta companiei.

În ceea ce privește costurile, Nuclearelectrica reușește să asigure un preț mic al energiei pe termen lung, ca urmare a eficientizării costurilor de producție.

„Reușim astfel să asigurăm un preț al energiei pe termen lung, fiabil și sus, sustenabil pentru consumatori, siguranță pe care noi ne aplecăm foarte mult în cadrul companiei. Sunt tehnologii mature, tehnologii fiabile și care sunt verificate și supravegheate la nivel internațional și faptul că este o energie curată, sunt zero emisii de carbon, lucru care contribuie direct la obiectivele climatice și de sustenabilitate”.