Energia eoliană acoperă o treime din consumul de energie al țării luni la ora 14:00, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, în sistem funcționau 2.509 MW în parcurile eoliene, arată informațiile analizate de Energy Magazine.
Această sursă era urmată la distanță de centralele pe hidrocarburi, care asigurau 1.715 MW, nuclear – 1.374, hidro – 1.223 MW, cărbune – 697 MW, fotovoltaic – 331 MW, biomasă 48 MW.
Consumul țării era 8.043 MW, producția – 7.895 MW, diferența fiind importuri.
Energia eoliană ne ajută să menținem rezervele de apă din lacuri
Duminică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că energia eoliană ne ajută să menținem stocurile de apă din lacuri pentru lunile următoare:
„De ce ne ajută energia eoliana și nu doar astăzi? Pentru că putem merge doar 1060MW în hidrocentrale, păstrând rezerva de apă din lacurile de acumulare. La fel la cărbune, 806MW, ca să mai acumulăm stocuri. De ce? Pentru că paza bună trece primejdia rea. Și dacă urmează încă două luni la fel de secetoase cum a fost tot anul 2024, e bine să fim prevăzători și să ținem de rezervele de resurse energetice.
Cine a afirmat in ultima perioadă că suntem la un pas de blackout, că avem cele mai mari prețuri la energie (avem al cincilea cel mai MIC preț la energie electrică și al patrulea cel mai MIC preț la gaz din UE, pe datele Eurostat), că suntem la limita capacităților de import și alte lucruri alarmiste…să se gândească mai bine. Și să se întrebe cui folosește să îi sperie pe români, să îi facă să creadă că instituțiile nu funcționează, că sistemul energetic este “în colaps” și alte aberații din același registru cu “centralele eoliene nu produc energie electrică”, a scris ministrul pe Facebook.