Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, care operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova, a început să folosească drone pentru verificarea liniilor electrice din portofoliu.
“Verificăm liniile electrice cu drone dotate cu camere foto și termoviziune. Ce-nseamnă acest lucru? Colegii noștri nu mai sunt nevoiți să parcurgă kilometri pe jos în zonele fără acces auto, vor colecta mult mai ușor informațiile din teren și vor putea programa mult mai eficient intervențiile. Avem deja 11 piloți care au început zborurile de teste și vor colecta date pe o lungime de 100 km de rețea în județele Neamț și Iași, pe care le vor prelucra cu ajutorul AI. Să fie vreme bună de inspectat!”, arată o informare de pe pagina de facebook a companiei Delgaz Grid, firma din cadrul grupului E.On care se ocupă de rețele.
“Noile tehnologii și inovația își croiesc loc în activitățile de monitorizare și întreținere a liniilor electrice aeriene operate de Delgaz Grid în cele șase județe din Moldova. Prin proiectul Spectrum AERO, dronele noastre echipate cu camere foto și termoviziune colectează repede și precis datele din teren și astfel reduc semnificativ timpul și resursele necesare pentru controalele periodice ale rețelelor de medie și înaltă tensiune, comparativ cu deplasarea în teren cu mașini sau pe jos. Informațiile vor fi interpretate de algoritmi AI care îi vor ajuta pe colegi să prioritizeze defecțiunile și astfel să asigure o intervenție promptă și eficientă. Aceste echipamente optimizează resursele operaționale, reduc timpul necesar inspecțiilor și contribuie la creșterea calității serviciilor oferite clienților noștri”, a spus Volker Raffel, CEO al E.On România.
“Până acum au fost autorizate patru drone și certificați 11 piloți, care au efectuat zboruri de testare în județele Neamț și Iași. Următorii pași includ zboruri pentru antrenarea piloților și colectarea de date pe o lungime de 100 km de rețea până la finalul anului 2024”, mai spune șeful E.On România.