Energy Expo - Join the revolution

Cum ne adaptăm la criza climatică

Scris de | 13 August, 2024
Cum ne adaptăm la criza climatică
Teodora Cimpoi, Chief Editor Energy Magazine

Riscurile schimbărilor climatice nu mai sunt ipotetice. Ele au devenit o amenințare tot mai mare la care trebuie să găsim urgent soluții. Cum creștem reziliența sectorului energetic și cum ne adaptăm la criza climatică pe care o traversăm?

Iată o întrebare la care răspunsurile pot veni doar lucrând împreună. Decidenți politici, companii, experți din mediul privat și cel academic, cercetători, climatologi, inovatori, finanțatori, organizații ale societății civile, jurnaliști și cetățeni, cu toții suntem responsabili.

Analizele și prognozele cercetărilor despre climă ar trebui să devină informație critică în elaborarea strategiilor naționale și locale de dezvoltare.

Sectorul energetic are un grad ridicat de vulnerabilitate la efectele schimbărilor climatice. Iar apa este printre cele mai stringente probleme emergente. Este vital să avem un mix energetic echilibrat și robust, care să ne garanteze aprovizionarea continuă cu energie și la prețuri accesibile, indiferent de capriciile vremii. Centralele de producție a energiei, rețelele de transport și distribuție, dar și orașele, satele și clădirile noastre trebuie adaptate la noua „normalitate” climatică, fără a lăsa în urmă pe cei mai vulnerabili dintre cetățeni.

În același timp, este esențial ca legislația să sprijine finanțarea verde și dezvoltarea noilor tehnologii curate. Este, de asemenea, crucial, să susținem inovația climatică și să stopăm exodul creierelor, pentru a nu compromite contribuția științei și a cercetării la rezolvarea problemelor societale esențiale de azi.

În revista Energy Magazine veți găsi numeroase informații utile despre această temă. Vă invităm să le citiți!

***

TITLURI PE ACEASTĂ TEMĂ:

Intensitatea și frecvența valurilor de căldură în România vor fi tot mai mari, a declarat, într-un interviu acordat Energy Magazine, Bogdan Antonescu, fizician specializat în fenomene meteo extreme, lector în cadrul Facultății de Fizică (Universitatea din București) și cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. De asemenea, nu numai fenomenele meteo extreme considerate separate, dar și combinațiile lor devin din ce în ce mai frecvente și mai periculoase, mai spune expertul.

Pe fondul temperaturilor de vară tot mai ridicate, locuințele noastre devin adevărate „cuptoare”. Energy Magazine a discutat cu Ionuț Chețe, unul dintre cei mai buni experți din România în domeniul eficienței energetice a clădirilor, pentru a afla cum putem să avem facturi cât mai mici pentru răcirea locuinței. Acesta a explicat de ce se supraîncălzesc clădirile și cum să ne „reparăm” locuințele, astfel încât să ne asigure confortul termic dorit. De asemenea, ne-a împărtășit câteva exemple din experiența practică din teren, cu infiltrații de căldură măsurate prin aparatul de termoscanare.