Lucrările la noul CET din oraşul Arad, investiţie de aproximativ 100 de milioane de euro, au ajuns la un grad de execuţie de 50%, iar în această etapă se face racordarea la reţeaua de gaz a celor patru cazane care vor produce energia termică, potrivit Agerpres.
Primăria Arad a informat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că lucrările au loc în „ritm susţinut”, iar termenul de finalizare a proiectului este iunie 2026.
Conform sursei citate, lucrările de retehnologizare a centralei au ajuns în etapa în care se racordează la gaz cele patru cazane noi, motiv pentru care în următoarea perioadă vor exista întreruperi în furnizarea apei calde către populaţie.
„În cursul lunii august sunt programate primele probe, iar dacă nu sunt probleme, la începutul toamnei vom folosi exclusiv noile cazane”, a precizat instituţia.
„Sursă de producere energie termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă la CET Hidrocarburi SA” este un proiect major al municipalităţii arădene, care a obţinut o finanţare de peste 100 milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Autorităţile din Arad spun că este unul dintre cele mai mari proiecte din ţară în domeniul producţiei de energie termică şi electrică prin cogenerare.
„Obiectivul principal al proiectului constă în reducerea cu peste 30% a consumului de combustibil primar, prin producerea energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Dincolo de creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, se urmăreşte creşterea calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife competitive”, subliniază comunicatul Primăriei.
La Arad este aplicată o tehnologie în premieră în România, conform sursei citate. „Echipamentele folosite vor putea arde hidrogenul într-un amestec cu gazul metan”, a precizat instituţia.
Lucrările de retehnologizare au început în toamna anului trecut, fiind prima investiţie majoră în termoficarea locală din ultimii 35 de ani.
Noua centrală va avea capacitatea de 30 MW electric şi 70 MW termic, iar tehnologia va permite folosirea gazului sau a unui amestec de gaz cu 20% hidrogen, ceea ce va face ca emisiile de carbon să fie mai mici.
CET Hidrocarburi, având ca acţionar 100% Consiliul Local Municipal Arad, mai are aproximativ 20.000 de locuinţe racordate, faţă de 43.000 în 1990, însă, după retehnologizare, administraţia locală intenţionează să înceapă o campanie de readucere în sistem a locuinţelor debranşate de-a lungul anilor.