Rusia estimează că va avea o producție stabilă de petrol și o creștere semnificativă a producției și exporturilor de gaze naturale în următorul sfert de secol.
Rusia este al doilea mare exportator mondial de petrol și al doilea mare producător de gaze naturale pe plan mondial.
Exporturile de gaze ale Rusiei prin conductele spre Europa, odată principalul său partener comercial, s-au prăbușit după invadarea Ucrainei în 2022, chiar dacă exporturile de petrol ale Rusiei continuă pe piețele mondiale.
Rusia își dublează exporturile de gaze până în 2030 și mizează pe stabilizarea producției de petrol.
Potrivit noii strategii energetice publicate luni de guvernul rus, Moscova își propune să își dubleze exporturile de gaze naturale până în anul 2030, atingând un volum de 293 miliarde metri cubi, față de cele 146 miliarde metri cubi livrați în 2023. Această cantitate include atât gaze naturale lichefiate (GNL) transportate pe cale maritimă, cât și gaze livrate prin conducte.
Pentru orizontul anului 2050, strategia prevede o creștere a exporturilor de gaze până la 438 miliarde metri cubi, dintre care:
- 197 miliarde metri cubi vor fi exporturi prin conducte;
- 241 miliarde metri cubi vor reprezenta gaze naturale lichefiate.
Documentul, citat de Reuters, conturează viziunea pe termen lung a Rusiei asupra sectorului energetic și stabilește o serie de obiective strategice.
Rusia estimează stabilizarea producției de petrol
Pe lângă extinderea exporturilor de gaze, strategia rusă vizează menținerea producției de petrol la un nivel stabil de aproximativ 540 milioane tone anual (echivalentul a 10,8 milioane barili/zi) până în 2050, față de 531 milioane tone produse în 2023.
Exporturile de țiței sunt estimate să rămână constante în perioada 2030–2050, la 235 milioane tone anual, o ușoară creștere față de 234 milioane tone exportate anul trecut.
Pe fondul conflictului din Ucraina, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni Rusiei, care includ restricții asupra exporturilor de petrol și a unor livrări de gaze lichefiate. Aceste măsuri au împiedicat Rusia să înceapă livrările de GNL către clienți internaționali de la facilitatea Arctic LNG-2, operaționalizată în decembrie 2023, potrivit Agerpres.
Totuși, conform noii strategii, Rusia se așteaptă ca exporturile de gaze naturale lichefiate să crească semnificativ în următorii ani: de la 45 miliarde metri cubi în 2023 la 142 miliarde metri cubi în 2030, urmând să atingă 241 miliarde metri cubi în 2050.