Bankwatch nu a reușit să blocheze conducta Tuzla-Podișor

Scris de | 13 May, 2025
Bankwatch nu a reușit să blocheze conducta Tuzla-Podișor
Lucrare subtraversare Dunăre conducta țărmul Mării Negre - Podișor - sursa foto: Transgaz

Curtea de Apel Cluj a respins cererea Bankwatch de suspendare a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podișor, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Organizația de mediu ceruse suspendarea autorizației de construire și de oprire a lucrărilor la proiectul gazoductului Tuzla-Podișor.

Lucrarea este finalizată în proporție de peste 95% și va aduce gazul din Marea Neagră în sistemul național de transport al gazelor.

Aceasta după ce Tribunalul București a respins cererea Greenpeace de suspendare a autorizației pentru lucrările la proiectul Neptun Deep.

Ambele decizii pot fi atacate cu recurs.

„Am avut dreptate de la bun început susținând că aceste proiecte respectă toate procedurile legale, respectă standardele de mediu, iar acțiunile Bankwatch sau Greenpeace sunt doar manifestarea unor ambiții pe care, eu unul, nu le înțeleg. Pentru că singurii care pierd din astfel de acțiuni sunt, la finalul zilei, românii – prin întârzierea proiectelor, prin bani publici irosiți pe procese și resurse strategice care nu ajung să fie exploatate în interesul României”, a transmis Burduja, într-o postare pe Facebook.

Astfel de blocaje nu reprezintă doar obstacole administrative, consideră el.

„Pot fi atacuri directe la securitatea noastră energetică și la dezvoltarea economică a României. Fiecare zi de întârziere înseamnă pagube financiare, dar și o amânare nejustificată a unor proiecte care ne fac bine nouă ca țară și ca națiune. Sunt proiecte strategice, cu impact direct asupra securității energetice, asupra prețurilor și asupra independenței noastre energetice. Sunt investiții care ne ajută să nu depindem noi de alții, să depindă alții de noi”.

În ceea ce privește acțiunea Greenpeace, ONG-ul trebuie să plătească acum 80.000 lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom.

„Am spus de la bun început că nu avem emoții că justiția va face dreptate. Și așa a fost. România nu poate permite ca proiectele esențiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate, așa cum au fost în ultimele decenii”, a continuat ministrul.

Greenpeace a mai pierdut un proces prin care cerea anularea acordului de mediu pentru Neptun Deep, la începutul acestui an.